På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Arméinspektören – Beklagligt för anhöriga

admin

Försvarsmakten tycker det är mycket beklagligt att anhöriga åter tvingas ta del av spekulationer om den tragiska händelsen i Afghanistan den 7 februari 2010 då två svenska officerare och en lokalanställd tolk stupade. Försvarsmakten har under våren 2010 lämnat allt underlag till polis och åklagare som utrett händelsen i detalj. Påståendet att Försvarsmakten mörkat något är grundlöst.

Av åklagarens beslut i åtalsfrågan den 12 juli 2010 framgår att han också tagit upp frågan om skottskadorna orsakats av ammunition brukad av de svenska soldaterna. Han har valt att inte inleda förundersökning i detta avseende på ett antal grunder, bland annat att det inte finns något som tyder på att soldaterna brutit mot någon säkerhetsföreskrift eller order och inte heller varit försumliga då händelseförloppet synes ha varit mycket snabbt och innefattat livsfara för samtliga soldater på platsen. Någon tid för längre överväganden eller begrundanden har inte funnits för de inblandade.

Genom åklagarens utredning har heller inte med tillräcklig grad av säkerhet kunnat visas att det varit de svenska projektilerna som orsakat dödsfallen.

I förundersökningen har åklagaren haft tillgång till militärpolisens utredning, den så kallade MP-utredningen, och utredningsresultat av Försvarsmaktens undersökningskommission. Han har också haft teknisk utredning inklusive obduktionsresultatet.

Åklagares beslut är inte sekretessbelagt.

Berndt Grundevik, arméinspektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

Mats Ström är kommunikationsdirektör. Han ger uttryck för myndighetens principiella uppfattning, här på bloggen Försvarsmakten kommenterar, när han framträder i media eller i andra sammanhang samt på Försvarsmaktens Facebook-konto och Twitter.


delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *