På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Majorer i debatten

admin

Får Försvarsmaktens anställda och då i synnerhet våra officerare delta i samhällsdebatten? Frågan kan tyckas egendomlig men är inte en helt ovanlig fråga som ibland ställs till informationsstaben eller till chefer vid Högkvarteret. Frågorna rör både om det är okej att använda sig av sin titel eller befattning samt om det överhuvudtaget är tillåtet för officerare att delta i debatten. Det finns därför anledning att redogöra för de råd vi ger våra anställda.

Försvarsmaktens medarbetare, liksom övriga medborgare i Sverige, omfattas av såväl meddelar- som yttrandefrihet . Dessa friheter är särskilt viktiga för Försvarsmakten att slå vakt om med de uppdrag som riksdag och regering har gett oss.

Försvarsmakten uppskattar en livaktig diskussion inom alla områden och ser gärna att Försvarsmaktens medarbetare eller frivilliga deltar i samhällsdebatten.

I den allmänna diskussionen får en medarbetare underteckna med sin tjänstetitel, till exempel ”major” eller ”sakkunnig”. Detta även om det enbart är en privat uppfattning som framförs eller om uppfattningen är en del av en annan organisations meningsutbyte.

En medarbetare bör dock undvika att ange andra uppgifter, exempelvis befattning, på ett sådant sätt att intryck ges av att det är Försvarsmaktens uppfattning som redovisas. Det är därför olämpligt att underteckna med till exempel ”förbandschef för förbandet” eller ”sakkunnig vid sektionen” om syftet är att framföra en privat eller annan organisations uppfattning. Angivande av befattning bör förbehållas situationer då det är Försvarsmaktens uppfattning som framförs.

Enligt Försvarsmaktens arbetsordning är det informationsdirektören som är Försvarsmaktens talesperson och den som delegerar rätten att uttala sig för myndighetens räkning. Chef för förband, skola och centra har av informationsdirektören en stående delegering att uttala sig för sin enhets räkning.

Rätten att bära uniform är generell men får inte användas vid politiska möten eller som företrädare för politiskt parti.

Erik Lagersten, informationsdirektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *