På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Personaldirektören – personalfrågor i fokus

admin

Efter tre dagars seminarier under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen skriver personaldirektör Per-Olof Stålesjö att han är nöjd med att personalförsörjningen fått stor uppmärksamhet.

Som personaldirektör i Försvarsmakten kan jag med konstatera att personalförsörjningen varit en central fråga under Folk och Försvars rikskonferens. Bland annat lyftes veteranfrågan fram, likaså Försvarsmaktens nya personalförsörjningssystem med fokus på rekrytering av våra visstidsanställda gruppbefäl, soldater och sjömän.

Efter en artikel i Svenska Dagbladet fokuserades tyvärr mycket av diskussionerna på vår förmåga att rekrytera tidvis tjänstgörande gruppbefäl, soldater och sjömän, GSS/T. Jag kunde konstatera att det i debatten saknades grundläggande kunskaper och förståelse för de lag- och författningsstöd som ännu inte finns på plats för att möjliggöra rekryteringen.

Jag kan nu i efterhand konstatera att vi la ett väl optimistiskt nivå i budgetunderlaget för 2010 avseende GSS/T då vår ambition var att kontraktera 2 500. Vi fokuserade på att anställa ett kompani, enligt regeringens uppdrag, vilket gjordes på Lv 6 i Halmstad. I övrigt valde vi att prioritera våra rekryteringskrafter på våra kontinuerligt anställda gruppbefäl, soldater och sjömän, GSS/K. Detta innebar att vi inte nådde våra ambitionsmål med kontrakteringen av kategorin GSS/T.

Sammantaget kan jag konstatera att det under konferensen blev ett för stort fokus på rekryteringen. Jag saknade många av de övriga utmaningar som vi står inför i arbetet med ett reformerat personalförsörjningssystem, som till exempel införandet av ett tvåbefälssystem, plutonchefernas nya arbetsgivarroll och inte minst förståelsen för vilket engagemang som krävs från övriga delar av samhället för att vi ska lyckas.

Under konferensen fick vi möjlighet att genom överste Peter Öbergs presentation ta del av hur vi tänkt arbeta med våra veteraner. Jag vet att det finns ett stort intresse kring denna fråga och de åtgärder som är på gång. Införandet och den fortsatta utvecklingen kommer nog många att följa med stort intresse.

En personlig reflektion kring konferensen är vilket unikt tillfälle det är att i några dagar under informella former möta politiker, bland annat från Försvarsdepartementet och Försvarsutskottet, journalister samt företrädare för andra myndigheter och organisationer.  Detta är värt oerhört mycket, både för att bredda den egna kompetensen och förståelse för sakfrågorna och inte minst för möjligheten att föra fram min och myndighetens syn i aktuella frågor.

Per-Olof Stålesjö,  personaldirektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

Mats Ström är kommunikationsdirektör. Han ger uttryck för myndighetens principiella uppfattning, här på bloggen Försvarsmakten kommenterar, när han framträder i media eller i andra sammanhang samt på Försvarsmaktens Facebook-konto och Twitter.


delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *