På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Rikshemvärnschefen – mer diskussioner om frivillighet

admin

Folk och Försvars rikskonferens borde fokusera mer på frivilligheten. Något som numera är helt centralt för Försvarsmakten – inte bara för Hemvärnet. Det skriver rikshemvärnschefen Roland Ekenberg.

Så är den då igång, Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. En delvis mytomspunnen verksamhet där de allra flesta av dem som har någon beslutande inverkan på säkerhets- och försvarspolitik deltar. En konferens som är – så vitt jag förstår – unik. Dess motsvarighet finns inte någon annanstans.

Som hemvärnschef när jag ett starkt önskemål. Att konferensen fokuserar mer på och diskuterar frivilligheten. Något som numera är helt centralt för Försvarsmakten – inte bara för Hemvärnet.

Att under otvungna former ta del av olika inlägg samt föra informella samtal är oerhört värdefullt. I lördags var jag på en finsk-svensk försvarsdag och fick en del frågor kring just detta evenemang. Hemvärnet är förresten en av grundorganisationerna till Folk och Försvar. En organisation som jag tycker gör ett mycket bra arbete för att hålla debatten igång när det gäller försvars- och säkerhetspolitiska frågor. Mötena och diskussionerna som äger rum i konferenssalen, kring matborden och i hotellens korridorer är ovärderliga. Och det är viktigt att så förblir eftersom rikskonferensen är ett av de få evenemang som riktigt sätter ljuset på viktiga frågor.

Jag förväntar mig utifrån mitt ansvarsområde att vi kommer att belysa den utveckling som vi bland annat gör nationellt, att vi för konferensdeltagarna kan beskriva den mycket omfattande utvecklingen som hela Försvarsmakten befinner sig mitt i. Inte minst gäller det utvecklingen av vår personalförsörjning där vi övergår till en frivillig personalförsörjning.

Apropå frivillighet kan jag inte låta bli att reflektera över att vi faktiskt kommer att ha två sorters frivillighet. De står inte i motsats till varandra – men de förtjänar att belysas. Det ena är frivilligheten att påbörja en anställning i Försvarsmakten och den andra, den traditionella frivilligheten, företräds av hemvärnssoldater och personal från de frivilliga försvarsorganisationerna innebär att på ideell basis, med en begränsad ersättning, utbilda sig och genomföra olika nationella insatser. Allt detta vid sidan av den ordinarie yrkesverksamheten.

Därför vill jag sätta mer ljus på frivilligheten. Om det inte blir under den här konferensen vore det bra om det blev på nästa. För frivilligheten har central betydelse för de samlade försvarsansträngningarna.

Roland Ekenberg, rikshemvärnschef

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *