På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Fakta om personalförsörjningen

admin

Försvarsmakten har under 2010 påbörjat den historiska omställningen att övergå till ett nytt personalförsörjningssystem som helt bygger på frivillig rekrytering av gruppbefäl, soldater och sjömän (GSS). Det är därför naturligt att planer görs utifrån antaganden som innehåller en hög grad av osäkerheter. Dessutom är det så att reformeringen ska ske i den takt som ekonomin tillåter, skriver chefen för ledningsstaben.

Vad gäller heltidsanställda GSS har rekryteringen gått bra och uppfyllnanden är cirka 80 procent relativt planerat. Det beror inte på rekryteringsproblem utan en avvägning i förhållande till övrig verksamhet under 2010. Under 2011 innebär lagda uppdrag till förbanden att förutsättningar finns för att nå cirka 95 procent av planerad volym som är 3 800 vid utgången 2011. Personal anställd i den tidigare så kallade utlandsstyrkan ingår vilket hela tiden varit planerat då vi fr o m årsskiftet inte har olika anställningar beroende på var man genomför Försvarsmaktens uppgifter.

Beträffande de tidvis tjänstgörande soldaterna bör först påtalas att det inte finns författningsstöd för att bland annat ge dem anställningsskydd i deras ordinarie arbete i nuläget. Regeringens utredare har lämnat flera förslag, som om dessa omsätts i lagar och förordningar, kommer att ge goda förutsättningar att gå vidare.

Försvarsmakten har av regeringen fått i uppdrag att med interimskontrakt rekrytera ett kompani vilket har genomförts med bra resultat. Kompaniet finns vid LV 6 i Halmstad. Förbanden har nu i uppgift att bland tidigare värnpliktiga hitta sådana som är intresserade av tidvis tjänstgöring motsvarande modellen i Halmstad. De kampanjer som genomförts med gott resultat har syftat till att rekrytera heltidsanställda soldater och sjömän.

Viktigt att tillägga är att detta inte påverkar Försvarsmakten nationella förmåga då det finns tidigare pliktpersonal placerad i vår insatsorganisation och dessa utgår först då GSS tillförs.

Det påverkar ej heller de internationella insatserna. Riksdagens beslut innebär att Försvarsmakten ska ha en förmåga att på sikt att kunna hålla cirka 2 000 personer kontinuerligt i insats nationellt och internationellt och därtill en snabbinsatsförmåga om cirka 300. Nuvarande insatser ligger avsevärt under denna nivå vilket gör att tidvis tjänstgörande inte krävs för den uppgiften just nu. Det bör dock framhållas att Försvarsmaktens ambition är att såväl nationella som internationella uppgifter ska lösas av båda kategorierna efterhand som personal tillförs.

Generallöjtnant Jan Salestrand, chef för ledningsstaben

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *