Beträffande de tidvis tjänstgörande soldaterna bör först påtalas att det inte finns författningsstöd för att bland annat ge dem anställningsskydd i deras ordinarie arbete i nuläget. Regeringens utredare har lämnat flera förslag, som om dessa omsätts i lagar och förordningar, kommer att ge goda förutsättningar att gå vidare.
Försvarsmakten har av regeringen fått i uppdrag att med interimskontrakt rekrytera ett kompani vilket har genomförts med bra resultat. Kompaniet finns vid LV 6 i Halmstad. Förbanden har nu i uppgift att bland tidigare värnpliktiga hitta sådana som är intresserade av tidvis tjänstgöring motsvarande modellen i Halmstad. De kampanjer som genomförts med gott resultat har syftat till att rekrytera heltidsanställda soldater och sjömän.
Viktigt att tillägga är att detta inte påverkar Försvarsmakten nationella förmåga då det finns tidigare pliktpersonal placerad i vår insatsorganisation och dessa utgår först då GSS tillförs.
Det påverkar ej heller de internationella insatserna. Riksdagens beslut innebär att Försvarsmakten ska ha en förmåga att på sikt att kunna hålla cirka 2 000 personer kontinuerligt i insats nationellt och internationellt och därtill en snabbinsatsförmåga om cirka 300. Nuvarande insatser ligger avsevärt under denna nivå vilket gör att tidvis tjänstgörande inte krävs för den uppgiften just nu. Det bör dock framhållas att Försvarsmaktens ambition är att såväl nationella som internationella uppgifter ska lösas av båda kategorierna efterhand som personal tillförs.