På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Komplext om helikoptrar

Webbredaktionen

I Sveriges Radios program ”God morgon världen” i söndags (18 april) behandlades helikopterfrågan inom Försvarsmakten. I programmet gavs en bild av att jag inte var villig att ge vår bild av frågan. Det är fel. ÖB har gett mig uppgiften att vara Försvarsmaktens talesman i helikopter-frågan eftersom jag har varit och fortfarande är ansvarig för att utarbeta underlag både till regeringskansliet och till helikopterutredningen.

Det fanns således ingen anledning för mig att inte prata med reportern från SR. Det fanns alltså inget ”stopp” i Försvarsmakten. I själva verket hade jag ett långt samtal med honom och gav där en utförlig beskrivning av bakgrunden till den mycket komplexa frågan om tillgången på och behov av helikoptrar i Försvarsmaktens både på kort och lång sikt.

Det jag då inte ville kommentera var den nya anskaffningsprocess som regeringen begärt riksdagens stöd för i vårbudgeten, detta av respekt för den politiska process som först måste till samt att ärendet ännu inte hamnat på Försvarsmaktens bord. Jag ställde därför inte upp på en bandad intervju.

I den situation som uppstått beroende på försenade leveranser av både modifierade HKP 10 (Super Puma) samt HKP 14 (NH 90) är det viktigt att inse att Försvarsmakten bara är en aktör i sammanhanget. FMV och industrin, som ska leverera det som Försvarsmakten beställt, kommenterades inte alls i programmet.

Vad Försvarsmakten gör i helikopterfrågan har vi berättat om ett flertal gånger det senaste halvåret, bland annat här på Försvarsmaktens webbplats och i tidningen Försvarets Forum. Vi har även lämnat remissvar på helikopterutredningen. Det är således inte så att vi duckar för att berätta hur helikopterfrågan utvecklas eller vilka problem vi står inför.

Konteramiral Jörgen Ericsson, chef för planerings- och ekonomiavdelningen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *