I Sveriges Radios program ”God morgon världen” i söndags (18 april) behandlades helikopterfrågan inom Försvarsmakten. I programmet gavs en bild av att jag inte var villig att ge vår bild av frågan. Det är fel. ÖB har gett mig uppgiften att vara Försvarsmaktens talesman i helikopter-frågan eftersom jag har varit och fortfarande är ansvarig för att utarbeta underlag både till regeringskansliet och till helikopterutredningen.
Det fanns således ingen anledning för mig att inte prata med reportern från SR. Det fanns alltså inget ”stopp” i Försvarsmakten. I själva verket hade jag ett långt samtal med honom och gav där en utförlig beskrivning av bakgrunden till den mycket komplexa frågan om tillgången på och behov av helikoptrar i Försvarsmaktens både på kort och lång sikt.
Det jag då inte ville kommentera var den nya anskaffningsprocess som regeringen begärt riksdagens stöd för i vårbudgeten, detta av respekt för den politiska process som först måste till samt att ärendet ännu inte hamnat på Försvarsmaktens bord. Jag ställde därför inte upp på en bandad intervju.
I den situation som uppstått beroende på försenade leveranser av både modifierade HKP 10 (Super Puma) samt HKP 14 (NH 90) är det viktigt att inse att Försvarsmakten bara är en aktör i sammanhanget. FMV och industrin, som ska leverera det som Försvarsmakten beställt, kommenterades inte alls i programmet.
Vad Försvarsmakten gör i helikopterfrågan har vi berättat om ett flertal gånger det senaste halvåret, bland annat här på Försvarsmaktens webbplats och i tidningen Försvarets Forum. Vi har även lämnat remissvar på helikopterutredningen. Det är således inte så att vi duckar för att berätta hur helikopterfrågan utvecklas eller vilka problem vi står inför.
Konteramiral Jörgen Ericsson, chef för planerings- och ekonomiavdelningen