På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan och Falken 20140527 (nr: 4)

HMS Gladan


Läge: Förtöjd Örlogshamnen Karlskrona
Verksamhet: Återställning efter förtöjning, förberedelse för rep-lunch.
Väder: Måttlig vind, mulet, inget regn. 10 grader varmt.

Falken
Falken har nu förtöjt utanpå Gladan och alla gamla vänner har fått möjlighet att hälsa på varandra.

Historien om trädet börjar här:
Kungsholms fort, strax utanför Karlskrona, är idag världens äldsta kontinuerligt befästa militäranläggning, då den var bemannad redan på 1600-talet. På den tiden såg fortet annorlunda ut än idag då man på 1800-talet gjorde en omfattande modernisering och ombyggnad. År 1870 anlades en park innanför fortets tjocka murar och en fin tradition från flottans expeditioner i utlandet har varit att ta med växter som planteras i parken.  Det skyddade läget samt att det ofta är bra väder här,  har skapat ett bra mikroklimat för många spännande växter under årens lopp.

HMS Gladans bidrag till denna tradition är en buske från Azorerna, Viburnum treleasei Gandoger, eller Azoriskt olvon*. Det är en utrotningshotad art som de gärna ville att vi tog med ett exemplar av, för att hjälpa till att säkra dess framtid.  Det är en buske eller litet träd som syns växa på de Azoriska sluttningarna på mellan 200 till 1000 meters höjd, ofta tillsammans med lagerblad och cederträ. När den blommar får den vita och rosa blommar i stora klasar och efter det bildas stenfrukter i mörkt blå färg.
Akta dig för att smaka på de färggranna bären, många växter inom Viburnumsläktet är giftiga.

Resan för just det här exemplaret började den 6 maj 2014 för att 2220 sjömil senare komma fram till Karlskrona den 27 maj 2014 då den överlämnades till Marinbasen för plantering. Vi håller tummarna för att den ska trivas på Kungsholms fort.

*Växten har inte något svenskt namn, men då den är endemisk till Azorerna tyckte jag att det var ett passande namn. Det finns en vildväxande art av Viburnum i Sverige, Skogsolvon, Viburnum opulus.

3: skeppare, tillika Arborist Peter Gustafsson
DSC_2689

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *