På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan #3 130917

gladanochfalken

 

Kd Larsson

Läge: Utanför Portugals kust

Verksamhet: Sjövakt, Lektioner

Väder: Klart, God sikt, kuling, mycket grov sjö

Segelföring: Stormstor och Stagfock, man kan aldrig ha för lite segel 🙂 Fart 6-7 knop

En vecka ombord på Gladan Det är en ovan känsla för en ubåtsman att bli solbränd till sjöss. Men det är en angenäm erfarenhet som jag skulle kunna vänja mig vid. Här på Gladan kör vi med 4-timmarsvakter som på eftermiddagen övergår i två plattvakter om 2 timmar för att man ska slippa köra samma pass 2 dagar i rad. Detta medför ju mindre sömn än vad man är van vid ombord på ubåten, men jag vågar lugnt påstå att den tröttheten som den minskade sömnen innebär mer än väl kompenseras av den glädje som vädret och möjligheten att se delfiner och valar i det fria ger.

Vi har nu varit ombord här en vecka och nu hägrar Lissabon med alla dess frestelser för en nöjeslysten besättning, även möjligheten att få ta igen en hel del förlorad sömn ger ett angenämt pirr i magtrakten. Det ska även bli spännande att träffa portugisiska kadetter och se vad de har kokat ihop åt oss i aktivitetsväg. Kan även passa på att nämna att i nuläget är det bara våra klasskamrater från Amfibiekåren som klarat sig helt från sjösjuka som yrkeskår sett, kul för dem och mig som klarat mig likaledes gott efter omständigheterna, med 6 meters vågor är det inte helt snutet ur näsan att stå i enskild ställning vid divisionerna.

GMY Kadett Larsson

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

5 kommentarer

  • Bodil Karlin 17 september 2013 22:40

    Härligt!!
    Nu ligger Lissabon väldigt nära =)

    Fastmark, sol, solskyddsfaktor och mycket bad, och det är ni värda nu allihopa :)
    Passa på att njuta till fullo, för här i Östersund är det regn, regn och åter regn + blåst.
    Ha det så bra nu Ebba Lundkvist i solen, och hälsa Emma Palm så mycket.

    Kraaaaam <3

  • Bodil Karlin 17 september 2013 22:41

    * kram mamma

  • kerry 18 september 2013 11:20

    Hej på er, alla på Gladan, och en speciell hälsning till vår son Kd Rikard Jönsson.
    Vi ser nu att ni kl. 11.11 är på väg in mot Lissabon i cirka 8 knop med 11 distansminuter till mynningen av Rio Tejo. Var kommer ni att lägga till och när får ni möjlighet att gå iland?
    Hälsningar från Tina & Kerry

  • Fredrik Palm 18 september 2013 14:19

    Hej på er!
    Sitter här hemma och läser bloggen, blir avundsjuk som vanligt.... Vilken upplevelse ni får vara med om.

    Skapliga vågor och "Palm" får nog stå ut med att håret inte ligger som hon vill ser jag, hihih :-P Grymt jobbat på frälskransarpost eller vad det nu hette....

    Hälsa "Lunkan" och ha de så bra. Njut av tillvaron!

    Hälsningar från storebror i Hedemora. Kram!

  • Curre 19 september 2013 08:55

    Anfäkta anamma och reagera era kölhalade piggsvin. När havet ligger blankt kan alla segla. I fjollträsk regnar det och blåser men shortsen e på , jag trotsar hösten och är avis på kuling med strålande sol.Stora kramar till Alexia och alla andra som behöver det.
    / Curre Sandgren

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *