På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130917

gladanochfalken

Hej hej,

Nu har vi varit på mönstrade i en vecka på HMS Falken. En vecka som har lärt mig mycket, även om jag varit med och seglat 2 gånger innan. Jag har träffat fantastiska människor med intressanta karriärer och framtid. Vi har delat många skratt tillsammans och det blir bara lättare och lättare att leva tillsammans med denna spartanska livsstil. Där vi sover, äter och lever på en yta av kanske 30m2.

Nu har vi kommit ut på Skageraks vågiga och kalla hav. Det jag har på mig just nu denna natt: Långkalsonger, mjukisbyxor, sjörocksbyxor, T-shirt, försvarets flis, hood tröja, dunjacka, sjörock, dubbla handskar och såklart mössa. Dessvärre är allt genomblött. Men det är kul iallefall, hur skön kommer ens egen säng där hemma vara om man inte upplevt denna fantastiska livsstil.

Jag börjar bli en jäkel på att sjunga med, det är vad man har som underhållning när man sitter på posterna. Eftersom jag bara kan typ 3-4 låtar utantill så blir det att man sjunger dom om och om igen. Nu sätter man varje liten ton där den ska vara. Dom andra verkar gilla det som underhållning med, tills dom själva tröttnat på låtarna vill säga, jag får helt enkelt skriva ner några nya texter när vi har internet i Norge.

I går lämnade vi min hemstad Strömstad efter vad jag får säga ett lyckat besök. Dom räknade på nästan 200 besökare på open ship. Så jag vill tacka Strömstad för att ni visar intresse för min hobby. Mamma kom på besök med, tror hon tyckte det var kul att se hur jag levde under tiden jag var i USA i februari. Jag fick även besök av grannar och vänner, alla var mycket imponerade över HMS Falken.

Vi är påväg till Kristiansand som liggar på sydnorge. Jag har varit där innan men då var jag mycket liten. Jag vet att det liggar ett sommarland där iallefall, där kan man hälsa på kapten Sabeltann. En piratkapten som är vitsminkad i ansiktet och bär helt svarta kläder. Ganska läskig enligt mig men dom norska barnen älskar honom. Får se om man kanske får följa med på hans skuta.

Nu ska jag gå ut och ta bort revet på Gaffelseglet. Ha det bra!

424 Bondhus: Elevbesättning från Strömstad.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *