På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 220321

HMS Gladan

Söndag 220321

Hej allihopa! Nu är det knappt två dagar kvar tills vi får se land igen, vilket alla här ser  fram emot. Även om alla har ett litet extra öga på det digitala sjökortet och dess värden om hur lång det är kvar, börja flera uppskatta närvaron ombord.

Vädret har bjudit på mycket under dessa dagar, allt ifrån shorts väder till ösande regn med starka vindbyar. Detta är inget som stoppar oss och vår moral. Däremot har elevtampar och tackling egen station skapat stor frustration och förvirring. 1an, 2an, 3an och 4an bara sprutar ut massa ord och saker medans de flesta elever sitter och stirrar ut mot horisonten och undrar ”Hur ska detta gå”. Ge det någon dag till samt att alla får lite vila i Lissabon så kommer nog de flesta börja greppa allt och förstå skepparnas alla idéer och visslingar.

Vi har haft en händelse rik dag. Gladan har ännu en gång visat var hon går för med ett nytt fart rekord för säsongens sydliga expedition  som nu bär av hemåt mot Sverige.  Sen att det var hela 12 kn som blev rekordet kommer i slut ändan att höras som att det blev 18 kn, sex meter höga vågor och säker lite extra tillägg.

Nu har det gått fem hela dagar utan täckning på mobilerna, ungdomarna ombord har börjat acceptera det och inser det sköna utan mobiler. Vi får se hur det blir när vi kommer närmre det civila mörkret, om det första de gör är att ta upp mobilen eller inte. Det har nu skapats ett lugn ombord och trots att en kväll i Lissabon hägrar så är livet till sjöss mindre stressigt och lugnt jämfört med allt som sker runt om i världen och hemma.

Det är snart dags att sova igen för oss som skriver, det blir hela sex timmars sömn inatt vilket kanske är rekord för oss.  Vi hörs imorgon och då skotar vi ordentligt för att segla sista biten till Lissabon.

Hälsningar

Lizzi och Tim

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *