På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 211206

HMS Gladan

Ännu en natt till sjöss!

Vi kastade loss igår kväll från en lugn ankringsplats till att nu segla vidare under natten med en vindstyrka på 18m/s i byarna. Det blev en viss omställning efter det lugn som rått ombord de senaste dagarna. Störst skillnad var det nog på trossbotten då flera besättningsmedlemmar fick känna på hur det blir när vissa saker inte ligger på samma ställe som de gjorde när de gick och bingade. Detta upptog då en del tid då vissa personer fick spendera en lång tid till att finna sina bortrullade saker.

Gårdagen spenderades med olika lektioner i bl.a. båttjänst där vi fick ro skeppsbåten, öva man överbord med ribben, underhållsarbete, fys och ett avslutande allemansbad. Det sistnämnda var mycket välbehövligt.

En lärorik dag då många kommer med ringa erfarenhet eller endast erfarenhet från annan typ av fartyg. Några av kadetterna har dessutom fått tagit rollen som instruktör och hade under gårdagen förmånen att få visa och instruera hur skyddstjänstmaterielen fungerar ombord. Detta i syfte att övriga elever och kadetter ombord ska få en övergripande förståelse och inblick i hur skyddstjänsten fungerar ombord.

Klockan är nu 03:32 och jag går av min vakt om ca 30 min för att njuta av ungefär 3 timmar sömn innan det är dags för ankring igen i Arguineguin.

Mvh Kadett Mattsson

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *