På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 20140624

HMS Gladan


Läge: Mellan strömmen och fjäderholmarna
Verksamhet: Segelexercis och utbildning
Väder: Molnigt, måttlig växlande vind, ingen sjö

Tidigare i morse
Tisdag den 24 juni 2014.
Dagvakt, Nord Värmdölandet på väg in mot Stockholm. Mulet, Nordlig vind, 8 grader.
Under den gångna natten har Hms Gladan förflyttat sig upp genom skärgården från Landsort till nuvarande position nord Värmdö.
Eftermiddagen i går bjöd oss på växlande vindstyrkor i samband med kraftiga regn områden som passerade, söder om Landsort. Våra elever fick prova på hur det kan vara till sjöss då det lutar på jobbet och när sjösjukan sätter in, för många var det den första gången.

För att ladda batterierna på besättningen bärgades segel väl inne i skärgården och lite extra vila har gjort eleverna piggare igen. Förutsättningen för att under natten ha seglat genom skärgården var begränsad på grund ut av vindriktningen och besättningens kunskapsnivå.

Nu när den nya dagen gryr och besättningen vaknar till liv väntar den första stora segel exercis dagen, som ska genomföras på Stockholms ström Genom segel exercis förankrar vi kunskaperna om hur man gör och vad som händer, när man lägger loss eller tar hem i en tamp. Så väl efter denna dag skall vi klara större prövningar med vårt nya elev gäng. Har vi tur kanske vi får lite sol under dagen, tills nu har det varit kyligt.

Hälsningar från 1:Sk Lange.

Glöm inte kolla efter oss på Allsång på Skansen i kväll!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

4 kommentarer

  • K.Schyllert 24 juni 2014 17:19

    I kväll vill vi se glada och sjungande tjejer och killar. Ha en riktigt trevlig morgondag i Stockholm. Spec. hälsning till elev Kempner.
    mormor

  • Sven-Inge 24 juni 2014 20:54

    Kul,

    Nu är ni även i direktsändning på TV.

  • Bo Lange 25 juni 2014 11:06

    Hej Robert, jag kan inte följa Gladan på MarinTraffic. Har ni något fel som gör detta-

    • viktorlevihn Bo Lange 25 juni 2014 11:20

      Kollar på om vi kan lösa detta.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *