På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 20140623

HMS Gladan

FC&3Officeren Påmönstring i Karlskrona Äntring över topparna

Läge: Norra Kalmar sund
Verksamhet: Lektioner i sjömanskap och posttjänst
Väder: Klart, soligt, svag NW vind.

Gryningssolen!

Vinden har lyst med sin frånvaro under natten. Dieselljudet har surrat bekant, annat än på de glada skeppsgossarnas tid. Alldeles nyss hissade vi gaffelfocken, vilket gav oss ca 0,6 knops farthöjning. Snart kommer mer segelyta att hissas!
Vi som skriver detta resebrev idag är två gossar från tredje kvarter, vi steg alldeles nyss upp med solen efter en kort men koncis nattsömn på ca. 3,5 timmar.

Mitt namn är Jesper Alnered, men på fartyget är jag Elev 321 Alnered. Jag har mönstrat på denna seglats genom Sjövärnskåren, vilket sjövärnskårister och tidigare aspiranter har haft möjligheten att göra sedan många decennier. Vid Sjövärnskåren har jag under tidigare somrar genomfört tre stycken sommarskolor, och då på Märsgarn som är beläget vid Hårsfjärden(Stockholm) tvärs över från Örlogsbasen Berga(fjärde sjöstrid) och det Första Amfibieregementet.
Jag har haft den goda möjligheten att segla tidigare med HMS Gladan och systerfartyget HMS Falken, vilken har varit enormt lärorikt både personligt och kunskapsmässigt. Tamparnas namn och på vilken koffernagel de sitter nänns allt mera naturligt, dock finnes det alltid förbättringsmöjligheter. Och då för mig specifikt vid förstation. Jag sätter min tillit till att vinden tilltar, så att segelfartyget bekänner sitt rätta jag!

Mitt namn är Carl Adenstam, men på Gladan är jag 311 Adenstam. Jag är väldigt glad att vara med om denna resa. Jag går på Östersjögymnasiet i Kalmar som är en helt vanlig gymnasieskola, så tack vare det fick möjlighet att medverka på Gladan och få denna underbara erfarenhet av Segling. Ett minne för livet helt enkelt.
För tillfället är vi vaktens fria kvarter, vilket innebär att vi är skepparen ytterst behjälplig, bland annat genom att hala i fall och vid vändningar genom och från vind halsa om toppseglen.
Vi passerade alldeles nyss ett i gryningen vackert Kalmar med tillhörande Ölandsbron, med kurs mot Stockholm.

För majoriteten av de ombordmönstrade eleverna är detta den första gången som de seglar med någon av Flottans skonerter. Detta innebär givetvis en viss tillvänjning, i form av skolning i diverse sjötermer. Men kanske framförallt i att komma in i rutinerna med vaktgång i både dager och nätter, och att i kvarteren lösa problem som inte allt för sällan handlar om trötthet. Hittills har dock varken vi eller några andra elever haft några problem med sjösjuka, och det hoppas vi håller i sig.

Mycket lite moln på himlen, temperaturen och vindhastigheten stiger sakta men säkert. Det känns som det kommer bli en strålande dag på sjön!

Tack för oss, denna gången!
311 Adenstam
321 Alnered

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *