På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 20140510

HMS Gladan

3.O Navutbildning på halvdäck Dagens solhöjd Jonasson Ekman arbete i riggen Ipaden har fortfarande ingen täckning  Nytt hajnät till peket Någon som inte sett solen på länge Styrelsekonferens nedanför halvdäck Undanvind i 8 knop
Läge: N45 23 W016 31
662 NM kvar till Cherbourg, 528NM till Lands End
Väder: Klart, soligt, god sikt, måttlig till frisk WNW vind, måttlig sjö
Verksamhet: Posttjänst, sjömansarbete och astronomisk lägesbestämning

Dagens solhöjd
Första positionsbestämningen den här elevperioden resulterade i en ortlinje på 1,3 NM avstånd från GPS-läge. När kadetterna gör sin besticksjournal är kravet för VG inom 5 NM från faktiskt läge (GPS). Bra jobbat Landgren och Jonasson!

Kockarnas mat
Ratatouille på kockarnas vis. En vacker dag kommer förhoppningsvis en kokbok ut med många av maträtterna som lagats ombord på skonerterna. Köksmästaren på Gladans har varit här i snart fyra år, förstekocken i tre och det är lite som i Disneyfilmen ”Råttatouille” när det är dags för middag. Himmelskt gott!

Vädret ser ut att stå sig
Vinden är med oss och nu är det dessutom slut på dis och dimma. Solen skiner och prognosen tyder på att det ska fortsätta vara så. Riktigt skönt!

Glada hälsningar till familjerna
Hök och Levihn
Pussar och kramar till Madeleine

3.O Gladan
Allt väl ombord

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

3 kommentarer

  • Birgitta Falk 10 maj 2014 23:26

    Tack för bilder och reseberättelse från livet till sjöss..ett nöje att få följa er färd.
    Extra hälsning o kram till Wihelm Wessblad från mig (mormor Mimmi)

  • Christina och Peter Hök 11 maj 2014 01:02

    Till Viktor Levihn
    Tack för din glada hälsning. Härligt att allt är bra ombord och att solen kommit fram. I Skåne har vi fått en del regn i veckan men det behövdes. Bokarna har slagit ut och har just nu sitt skira gröna lövverk. Nästa vecka besöker vi Stockholm några dagar. Vi hälsar till alla ombord att ni får njuta av havet och vindarna och sedan se fram emot studentfester och Midsommar i Sverige. Hälsningar från Christina och Peter

  • Madeleine Hök 11 maj 2014 01:18

    Härligt att höra att ni verkar ha det fint! Här är Agnes möhippa i full gång på skärgårdsön Fejan. Vi har det toppen, men jag saknar dig min 3O. Pussar och kramar tillbaka

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *