På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 20140509

HMS Gladan

Smygteknik
Läge: N44 15 W019 25. 803 NM kvar
Verksamhet: Under gång för segel 5 knops framfart.
Väder: Mulet, frisk västlig vind, måttlig sjö

3.O Kommentar
Vad händer just precis nu?
Ca 75% av samtliga segel är uppe och vi seglar på NO kurs för BB halsar. Vi hör ett svagt surr från hjälpmotor 3 (litet elverk). Gladan rullar med ca 10s intervall från ena sidan tillbaka till samma sida. Vinden ger tillräckligt med tryck för att det inte ska slå i riggen.
Det är fortfarande ljust ute kl. är 2042.
De flesta eleverna har gått och lagt sig i bingarna på trossbotten. Gladan börjar göra klart för natt.
Nyckelbesättningen är vaken. Sekonden sitter och skriver halvtidsomdömen i sin hytt. 2.O går vakt. I väntan att få gå på vakt vid midnatt skriver 3.O blogginlägg.

Har vi internet ombord?
Nej det har vi inte. Det är riktigt roligt att inte kunna googla alla frågetecken som diskussioner vanligen tillslut mynnar ut i.
Vi har ett levande google på däck i form av eleverna. En fråga dök upp i samband med när ett skonertogram (en slags telegram) skulle skickas. Vem har skrivit dikten ”tomten”? Fem minuter tar det innan ryktet om okänd kunskap sprider sig. Viktor Rydberg säger ”Gladangoogle”.. Hoppas det stämmer nu när vi publicerar det på bloggen.

Nya materielförslag?
Bilden till dagens resebrev nr fyra är en bild på en skonertriggad Visbykorvett. 4.Sjöstridsflottiljen tar ledarflaggan och för smygtekniken till nästa nivå eller tillbaka 20 nivåer?

GMY
3.O Viktor Levihn

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

2 kommentarer

  • Björn Barsby 10 maj 2014 06:51

    Skepp ohoj!
    ...endast tomten är vaken... Och Gladans besättning förstås!
    Helt korrekt! Viktor Rydberg 1881.
    Hälsningar till Gladan från Halmstad där det idag är sjösättning.
    Extra kram till Filippa och Erik.
    Maria och Björn Barsby

  • Peter Lilliebjörn 15 maj 2014 20:30

    Härlig beskrivning av livet ombord! Det känns nästan som man är närvarande när man läser Ditt blogginlägg! Jag gillade verkligen Din redogörelse av er levande google! Kul! Något för svenska skolan att ta efter, så kanske skolresultaten blev bättre...
    Suveränt rolig bild på Visbykorvetten. Det händer saker i Flottan!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *