På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 20130925

gladanochfalken

Läge: På väg mot Las Palmas (N32 18 W012 56)
Verksamhet: Sjövakt
Väder: God sikt, svag vind, måttlig sjö.

Kadettens berättelse 
Kd Dalén och Kd Latvalehto tillsammans med 1:a kvarter har vakten under denna bekväma natt. Som ni har läst tidigare har vi ingen bra vind att segla med så vi använder oss fortfarande av huvudmotorn. Dock är det rätt bekvämt eftersom vi inte behöver använda sig utav frivakten vilket innebär att vi får sova lite längre om nätterna, samt att vi har redan nu har nästan seglat halvvägs till Las Palmas. Enligt prognosen ser ut som att med lite tur kommer det bli bättre vind nu under morgonen och då ska vi testa att segla. Vi håller tummarna för detta!
Morgonen var stjärnklar så vi tittade på olika stjärnbilder samt lärde oss ett par stjärnor. Det ser ut som att vädret idag kommer att bli lika fin som gårdagen. 4:0 kom precis upp på halvdäck och sa ” Vi har i alla fall tur med vädret!” och att vi höll en bra fart. Eftersom vi inte har någon vind att segla med ser det ut nu som att vi kommer med hjälp av maskinerna fortsätta ner till Las Palmas och där nere kommer vi att segla runt i ett par dagarna tills det är dags för förtöjning. 
Vi längtar hem till våran nära och kära mer för varje dag!!! Vi räknar ner dagarna och det är inte långt kvar nu!

 GMY
Kd Dalén Kd Latvalehto

Resebrev Nr 2 samma dygn
Läge:
På väg mot Las Palmas N33 35 W012 19
Verksamhet: Postvakt
Väder: God sikt, Sol, svag vind, måttlig sjö.

 Idag är babords vakten utvilade, vi fick sova en hel natt.
För närvarande fångar vi posterna och vi är loggastar, det innebär att vi håller koll på skonertens position och andra fartyg i närheten.
Ännu en dag med gött väder, vi börjar känna oss mer bekväma till sjöss igen efter det att vi lämnat land och Lissabon bakom oss. Det finns ett visst sug efter land kvar och vi saknar våra nära och kära. Idag simmade det förbi en sköldpadda men det var något vi tyvärr missade, så hoppas att det kommer fler som kanske fastnar på bild också. Nu är det bara några dagar kvar ombord innan vi mönstrar av i Las Palmas. Det är med delade känslor, det ska både bli skönt att få komma hem samtidigt som vi kommer att sakna det fina vädret och människorna ombord.

Kd Jönsson: Var smått sjösjuk igår men klarade mig från att hänga över relingen, nu är humöret på topp igen men blir sjukt hungrig när jag känner den goda doften från byssan.

Jungman Palm: Riktigt skönt att slippa undan sjösjukan då jag fick nog av den de första fyra dagarna ombord. Nu njuter jag av det fina vädret och delfiner som hoppar omkring fartyget.  En särskild hälsning till min Familj och Släkt där hemma, många kramar och pussar, vi ses snart.

GMY
Kd Jönsson och Jungman Palm

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

2 kommentarer

  • Kerry Jönsson 27 september 2013 15:34

    Hej Gladan.
    Viken kl. 11.00 - blå himmel & sol, 12 grader och ett Öresund som ligger som ett nystruket lakan.
    I går gick HIF på en mina mot MFF, hemma på Olympia – resultat 0-3! Inte bra alls.
    Jag ser att ni passerat ni passerat Casablanca och ligger i höjd med Marrakech. Nu är det inte långt kvar till slutdestinationen. Hoppas att ni får ”segelvind” så att ni får möjligheten att njuta de sista dagarna ni har kvar – för sen är äventyret slut, tänk på det!
    Kd Jönsson – messade till dej strax efter ni lämnat Lissabon men har ej fått svar – funkar det inte?
    Trevligt att höra att du mår okay – sköt om dig. Hälsningar från Päronen.

  • Tina 27 september 2013 17:29

    Bästa Kd Jönsson!
    Gissa vad nyfikna vi blev när det kom brev från Försvarsmakten.
    Skonertogarm, WoW!
    TACK kära Du.
    Håll nu kroppen innanför relingen och ha en underbar seglats i värmen.
    Kram

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *