På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 20130926

HMS Falken

Läge: På väg mot Las Palmas (N30 56 W013 48)
Verksamhet: Sjövakt
Väder: God sikt, svag vind, måttlig sjö.

Klockan är nu 06.00 på morgonen och babords vakt, 4.e kvarteret har just nu sin vakt som är ifrån 04.00-08.00. Vädret är skönt, det är 21 grader i luften och 23 grader i vattnet.
Efter 16 dagar till sjöss på Gladan så har jag äntligen kommit in i rutinerna, fast det fortfarande kan vara jobbigt att kliva upp antingen 00.00 eller 04.00 efter att ha sovit i bara 4 timmar. På dagarna här ute på atlanten är det strålande sol och riktigt blått vatten, olika havsdjur som bland annat delfiner, hajar, valar, maneter, fiskar samt små söta sköldpaddor, vilket jag aldrig trodde jag skulle få uppleva på en praktik i gymnasiet.
Vi har som sagt precis gett oss ut till havs igen efter att ha legat till kaj i några dagar i Lissabon, där jag bland annat åkte in till stranden för att både sola och bada, samt in till stan för att kika runt lite grann. Jag har även åkt Tuktuk för första gången i mitt liv med fyra stycken andra i besättningen, varav en jungman och tre kadetter.
Nu är det bara en vecka kvar tills vi alla mönstrar av, vilken både känns bra och tråkigt, d.v.s. att det känns skönt att komma hem för att träffa alla mina nära och kära, kompisar och samt för att få sova lite längre. Tråkigt för att lämna Gladan och säga hejdå till alla andra här ombord som man nu har lärt känna, och den härliga värmen.
Så efter ett X-antal dagar till kaj i Lissabon så beger vi oss nu vidare till Las Palmas.
Många pussar och kramar till min familj som jag längtar så, snart ses vi.

 Glada hälsningar
Jungman Lundqvist

3:O kommentar
För tillfället fungerar det ej att lägga upp bilder på Bloggen. Jag felsöker mellan vakterna.
GMY 3.O

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

3 kommentarer

  • Peter Berglund 27 september 2013 15:35

    Förstår att det känns vemodigt att resan går mot sitt slut och att det blir ett uppbrott. Vi fick ett Skonertogram med Posten idag, det blev vi väldigt glada för. Det är redan inom glas o ram, Synd det där med bilderna, men förhoppningsvis får man se lite foto när Ni är hemma igen. //Hälsningar till kd Berglund från hela familjen i Växjö.

  • Kerry Jönsson 27 september 2013 15:37

    Hej Gladan.
    Det har inte gått att kommentera på er blogg på ett par dagar så jag mailade försvarsmakten och fick just besked (kl. 15.32) av Johannes Hellqvist som är Digital Media Manager att nu går det igen.
    Bara så ni vet.
    Hälsningar
    Kerry

  • Bodil Karlin 28 september 2013 10:53

    Hej Jungman Lundqvist!
    Skrev en kommentar här redan den 26:e, men den kom tydligen inte fram - så jag gör ett nytt försök =)
    Skönt att höra att du trivs så bra på Gladan!
    Det är verkligen en intressant och lärorik praktik som du får vara med om, och vad mycket ni får uppleva...
    Skönt att vädret verkar vara på er sida också.
    Här hemma i Östersund så är det frostnätter nu och alla får skrapa sina bilrutor på morgonen, så passa på att njuta av värmen =)
    Tack för ett fint Skonertogram som pappa och jag fick i veckan med posten, vi blev så glada! - så den kommer vi att rama in...
    Ser framemot tills vi ses och träffas nästa gång, och det ska bli så kul att få titta alla korten då, och höra allt du fått vara med om.

    Puss och kram från mamma Bodil =)

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *