På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 20130915

gladanochfalken

Läge: 47 distansminuter norr om Spaniens NW spets.  N44 09 w008 47
Verksamhet: Lektioner och posttjänst
Väder: Soligt, svag nordlig vind, lång dyning.

Dagen började med hundvakten 00-04, minnet är inte de bästa men tror vädret har varit växlande mellan extremt lite sol, väldigt mycket moln samt lite regn.
Under dagen har många mått dåligt, humöret växlar mellan skratt och gråt. Jag är förkyld har ont i halsen och är i vissa fall irriterad men så fort solen tittar fram så… eller om solen skulle titta fram så blir allt säkert mycket bättre. Jag har även insett att man somnar väldigt fort när man ska försöka läsa, har knappt kommit två sidor i boken jag läser och man får börja om hela tiden för jag glömmer bort vad jag har läst.
Vi var tre kadetter som blev översköljda av en våg när vi satt och vilade, väldigt chockerande och uppfriskande.
Idag har det även varit lektion i knopar, Pålstek, Råbandsknop, Skotstek m.m. Vi har arbetat vidare på våra elevtampar. Just nu seglar vi för slör, det innebär att vi har vinden snett in från aktern.
Saken med segelfartyg är att man drar ut på sträckan, först seglar man mot sitt mål för att sedan vända och segla från sitt mål. Jag ser fram emot att komma till Portugal och se deras kust.

Kd Johansson

3.O Kommentar
Nu har vädret skiftat till fint väder, dock svag vind. Med låg framfart förflyttar vi oss söderut genom sista biten på Biscayabukten. 
Kommentera gärna här på bloggen. Det är väldigt kul att ute till sjöss kunna få en liten notis vid vaktförfångningen. Även 3.O tycker detta är roligt. Tack pappa.

Allt väl ombord
GMY 3.O

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

10 kommentarer

  • Bodil Karlin 15 september 2013 19:32

    Kul och intressant att få följa eran blogg dagligen! =)
    Inte kul att vara sjösjuk, men vädrets makter rår ingen för...
    Kan bli skönt för er alla att ni snart får lägga till i Lissabon, och få ta hand om solens strålar några dagar!
    Ha det gott alla, och en stor mega kram till Ebba Lundqvist från mamma <3

  • Matz Göthensten 15 september 2013 19:48

    Hälsningar till Gladans besättning från ett Sverige som klär sig alltmer i höstens färger. Mycket trevligt att kunna följa er med ord och bild på detta vis. Sänder naturligtvis en särskild hälsning till kd Dalén. Take Care

  • Frugan 15 september 2013 20:37

    Imorgon 16/9 fyller sekonden 28 år!!!!

    Hoppas Chefen, Chefen(många FC ombord nu;)) storjocke, lilljocke, vik, brass, lasse och PG kockar och kadetter firar dig på bästa vis.

    Puss o kram från oss här hemma!

  • Curre Sandgren 16 september 2013 08:42

    Alexia ,Fabriken Fabrikar och skåne hägrar. Det ser härligt ut med hopprep på fördäck. Jag lämnar dina grejer hos Farfar å Farmor pok från Pa

  • Johan Ennerfelt 16 september 2013 09:07

    Tack för en utmärkt blogg i text och bild som ger oss på hemmaplan en "glimt" av vad ni upplever. Gläds åt att ni redan verkar ha upplevt havet på flera av de olika sätt som det kan uppträda. Vi kommer fortsätta att följa bloggen dagligen. Fortsatt god resa önskar Johan och Ewa med en speciell hälsning till Kd Ennerfelt.
    P.S. Mamma hälsar att har du inte långkalsongerna på dig kan du skicka hem dem. Vi har höst och behöver dem här hemma :-) D.S.

  • Agnes Olvegård 16 september 2013 09:49

    Hej. Skönt med lite sol. Här hemma har hösten kommit. Kom igår enligt meteorologerna. Regn och rusk. Så njut av solen! Jag har haft lillebror på besök här i helgen. Jättekul! Men du är saknad. Hoppas det går bra med knoparna ;) Kram till Dalén

  • kerry 16 september 2013 09:56

    Hur känns det och hur mår du nu Rikard (även alla ni andra) – efter fyra dagar utan land i sikte, kyligt väder och sjösjuka? Jag kan i alla fall trösta dej (er) med att i Spanien är det bättre väder, och desto längre ner längs kusten ni kommer blir det bara varmare och varmare. Men till det vädret är det cirka 90 distans från där ni är nu. Väderprognosen för resten av veckan är; 27 – 30 grader (naturligtvis svalare till havs), sol och vind mellan 8 – 10 meter/sek. - låter härligt tycker jag. Hade varit trevligt och få en hint Rikard. Här hemma har hösten kommit med blåst, regn, gulnande löv och fallande temperatur – klockan nu är 09.56 och vädret är mulet med lätt regn och en temperatur 12,8.
    Hälsningar Pappa & Mamma.

  • Christin Andersson 16 september 2013 20:50

    Hej Rasmus och alla andra fantastiska personer som ger sig ut på en sådan resa som kommer att ge er många minne förblivet.Trevligt att kunna följa er på bloggen det lugnar oss här hemma.Ta nu väl hand om er Jag är avundsjuk på att ni fått se valar och delfiner många kramar från oss här hemma Mamma

  • Stina 16 september 2013 23:22

    Härligt att se att du får din träning som du var så orolig för att du skulle missa innan du åkte. Hoppas du har en helt underbar resa trots sjösjuka och annat ;) Jag tänker på dig Alexia!!! Många kramar/Stina

  • Andrea Sandgren 17 september 2013 09:31

    Ta bra hand om min syster Alexia! :D

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *