På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS GLADAN 130916

gladanochfalken

Läge: Cap Finnisterre, Spaniens nordvästra hörn

Verksamhet: Utbildning och segling mot Lissabon

Väder: Mulet och medvind

Klockan har slagit 03.30 och styrbordsvakten har precis blivit purrade (väckta) för att gå på vakt. Babordsvakten som har haft hundvakten (kl. 00.00-04.00) i natt vill bli avlösta och få bingtjänst (gå och lägga sig). Den här vakten är det mitt kvarter (3:e kvarteret) som förfångar posterna för gång och andra halvan av styrbordsvakten (1:a kvarteret) som är vaktens fria och lyder under vaktens skeppare.

För många har mönstringen ombord på HMS Gladan inneburit ett helt nytt språk och en helt ny värld. Det är inte alla som är vana vid att sova tillsammans med 20 st andra i samma utrymme och dela samma dusch och toaletter med lika många. Tidigare nämnda sovutrymme gör vi även om till matsal, lektionssal eller uppehållsrum när så krävs. Det går fort att svetsa samman en grupp sjömän på det viset, och jag tror att de flesta håller med mig om att det är både kul och intressant att lära känna varandra på det där speciella sättet som man bara gör till sjöss.

Trots att vi seglar mot sydligare breddgrader har vi tidigare inte känt av den kommande värmen på något sätt. Tills igår då det blev shortsväder. Solen kom fram och med vår behagliga slör blev det riktigt skönt på däck. Det solades och tränades lite här och där och gammal sjösjuka var som bortblåst. Eventuella sömnbrister och dåliga humör syntes inte heller till någonstans. Inte gjorde det saken sämre att en av jungmännen fyllde år, då vi fick ”gofika” på däck på eftermiddagen. För att bättra på dagen ytterligare fick vi sällskap av ett gäng valar som simmade med oss en stund. De var nog lika nyfikna på oss som vi var på dem för till slut var de bara ca 30 meter från fartyget.

Tack vare gynnsamma vindar fick vi igår även sätta ett (för oss) nytt segel, bredfocken. Det hör inte till vanligheterna att det nästan är huggsexa om vem får gå upp i masten, men det var det den här gången. Vi hoppas på fler sådana dagar då man ju så fort glömmer bort hur det är att vara sjösjuk, kall, trött och blöt då. Om detta har jag goda förhoppningar då vi nu har passerat Biscayabukten och närmar oss Spaniens nordvästra kust.

GMY

Kd Håkansson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

4 kommentarer

  • Tina 16 september 2013 14:33

    Hej Alla Gladans besättning!
    Gott o höra att ni får "Gofika", det tycker jag verkligen att ni är förtjänta av:))
    Njut nu så mycket ni bara kan!
    Stora Kramen
    med en extra hälsning till kd Jönsson.
    från
    Mamma Jönsson

  • Malin Dalén kenne 16 september 2013 19:52

    Jätte kul att kunna följa er via er blogg! Önskar mer bilder! Alla hälsar speciellt Olle! Extra hälsning till Kd Dalén. Kram Mamma Dalén

  • Fru Holz 16 september 2013 20:41

    Resten av familjen Holz väntar spänt på när kd Holz får möjlighet att skriva några rader i bloggen!! :) hoppas ni får lite sol på näsan nu när ni närmar er Lissabon, här hemma har hösten anlänt!!
    Med risk för att vara lite för privat men jan inte inte låta bli att tänka på 18 juni 2011 när jag ser era bilder..:) skonare som skonare.. eller va säger du kd Holz?!..:)
    Kärlek till kd Holz från frugan å Lill-trollet

  • Agnes Olvegård 16 september 2013 23:18

    Hej. Gott med gofika . Speciellt när man inte fått sova så mycket. Kul att se att ni närmar er Lissabon! Kram till Dalén Street Hustle

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *