På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 20130818

gladanochfalken

Läge: Engelskakanalen, syd Isle of Wight.
Verksamhet: Sjövakt
Väder: Klart, god sikt, frisk vind, måttlig sjö.

 Isle of Wight
Efter en stökig natt och med Isle of Wight i aktern kan vi nöjt konstatera att HMS Gladans vattenlogg precis passerat 1000 nm sedan vi lämnat Öckerö. Vindarna de senaste timmarna har piskats upp mot 19,7 m/s och Engelskakanalen bjuder till dans på resans hitintills högsta vågor. Trotts väta och vind hörs ändå glada sånger klinga strax innan vaktförfångningarna. God kamratskap lyser igenom överallt när kadetter och ljungmän tar hand om sina sjösjuka och trötta kollegor.

Längtan
Längtan är en högst flyktig känsla, som marinkadett fast på torra land i strax över ett år har längtan till havet varit stor. Fantasier om fina seglatser under stjärnorna och långa kryssben i solen har fått många av oss att fastna i dagdrömmar hemma vid skolbänken. HMS Gladan har kunnat fylla våra längtande sjömanshjärtan med allt det och mycket mer. Som de mariniärer har våra kroppar sedan länge valt att sudda ut de kanske mindre charmanta delar av livet till sjöss, som för vissa mer än andra gör sig kraftigt påminda. Någonstans i denna härliga, guppande och lutande värld finner vi en liten tillstymmelse av längtan tillbaka till den lugna skolbänken på Karlbergsslott. Oavsett vart vi längtar eller vem vi längtar efter håller denna längtan modet uppe och vi fortsätter med fulla segel mot franska kusten.

De profundis ad agusta
Kd 212 A.B.

 3.O Kommentar
Det var en blåsig natt… Dagen innan fick vi besök av Sir Zero. Utan att bli anropade dök han bara upp ur plötsliga intet när vi passerade nollmeridianen.
I skrivande stund seglar vi bidevind för styrbords halsar och håller den västliga vinden når vi Frankrikes NW spets imorgon.
Under dagen har kadetterna hållit föredrag för jungmännen om de olika vapenslagen och vad det innebär att genomföra en grundläggande militär utbildning för att därefter ta anställning som soldat eller sjöman i försvarsmakten. De jungmän jag pratat med tyckte det kändes ”fräscht och uppdaterat”. Ett relevant inslag i sjömansutbildningen ombord.

Allt väl ombord
GMY 3.O

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *