På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 20130314:2

HMS Gladan

2. Sk
Hej alla där hemma!

Nu är det 2.skepparen som äntligen fått låna datorn från eleverna.
2
.skepparen heter egentligen Joakim Nilsson när han är hemma men här ombord heter jag 2.skepparen, och jag tänkte ge er där hemma min bild av vad som händer ombord på Gladan under denna segling.
Ombord på Marinens fartyg kallar man varandra för sin befattning (alltså sin uppgift man har ombord) och oftast inte vid namn, om man mot förmodan skulle säga namn är det efternamn som gäller. Detta kan vara lite förvirrande för eleverna när vi säger ett efternamn och alla står som frågetecken och undrar vem det kan vara… ”jaha menar du Linus” kommer ibland fram lite tyst från någon i det bakre ledet.
När namnproblematiken väl är utredd så kommer vi till nästa punkt. Tamparna….
Ombord på Gladan finns det ca 90st olika tampar med en sammanlagd längd som ungefär tar en vanlig Svensson en halvtimme att jogga, alltså ungefär 5200 meter, som man kan slita och dra i, eller som vi säger ”Hala” eller ”Fira”. De flesta av dessa har namn som vid en första anblick skapar väldigt många frågetecken. Vad är en ”Förtoppsegelhalsupphalare” eller en ”Dirkdräng”? Ja detta kan ni fråga någon av våra elever om när de kommer hem till Sverige igen, de kommer säkert ge både en bra förklaring samt en historia om någon blåsig och regning natt då de fick skapa bekantskap med vald tamp.
Efter en stunds arbete och en dos av blod, svett och tårar (tack för citatet Churchill) så är seglena uppe och Gladan börjar ta fart. Vi har en hel hög med segelkombinationer som vi kan föra, just i detta nu har vi 7 stycken segel satta som tillsammans kallas för ”Krysställ” och dess gemensamma area är 483 kvadratmeter. Vilket kan jämföras med den sammanlagda golvytan av 3 normalstora villor. Med andra ord en hel del, vilket kan behövas för att får fart på 220 ton skonert.
När seglen är satt så kan vi lämna tampar och segelduk därhän för en stund, nu börjar den andra delen av utbildningen ombord. Lektionerna som följer kan bestå av hur man gör en ögonsplits på sin elelvtamp, som ni kommer få beskåda när eleverna är hemma, för er som inte har någon elev att följa och inte vet vad en ögonsplits är använd lämplig sökmotor, typ Google, fråga någon som har anknytning till sjölivet eller det bästa alternativet, se till att komma i kontakt med någon som jobbar/jobbat ombord på någon av skonerterna för din egen chans att segla med oss och göra din egen elevtamp.
En annan lektion kan vara hur man mäter fart med hjälp av en apelsin eller hur man på bästa sätt förtöjer ett fartyg.
Efter alla lektioner, timmar till rors och sömnlösa nätter så hoppas jag i alla fall att eleverna kommer hem med nyvunnen kunskap och med många minnen från tiden ombord, från vår sida så är skillnaden på kunskap hos eleverna från då de mönstrar ombord tills sista tuggan på avslutningsmiddagen enorm vad gällande det vi håller på med, utbildning i sjömanskap.
Hoppas att ni fått en liten inblick om vad som försiggår ombord på HMS Gladan.
Vill även passa på att säga Grattis till min flickvän Patricia som fyller år idag!

 Ha det bra där hemma i kalla Sverige för det har vi här!
2
. Skepparen

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *