På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 111209

Hej alla hemma. Denna dagen har varit en händelserik dag. Dagen började med att vi på trossbottnen blev väckta i beck mörker. Vanligtvis vaknar man annars med att alla lamporna tänds och att ”dead ringer for love” spelas så det var en hel del frågetecknen då vi klev upp i mörkret. Vi fick alla komma snabbt upp på däck o hjälpa till och vända i vind. Och under tiden spreds sig snabbt ombord vad som hänt i natt.

 

Vid 2 tiden hade strömmen gått ombord. Tänker inte gå in på detaljer för så skulle brassen suttit med mig och skriva detta resebrev. I alla fall, strömmen hade gått och saker o ting funkade inte som de skulle. Man kan inte spola på toan och alla lampor funkade inte. Så det blev frukost i mörker.

 

Det blåser ganska mycket och vi lutar ganska mycket och när dessutom strömmen går så kan det tära ganska mycket på folket ombord. Men alla känns rutinerade. Vi har idag  allesammans varit uppe på däck och hjälpte till att bära dieselolje dunkar för att fylla maskin så vi kan stötta med den då vi skyndar oss mot Teneriffa.

 

Till lunch blev det många knäckemackor och nyponsoppa och lite annat smått o gott som kockarna kunde skrapa ihop. För det är inte lätt att laga mat utan fungerande spis eller ugn. Men vi har ju ett icke kallt kylskåp att tömma så det blir mycket pålägg på knäckemackan.

 

Brassen har haft fullt upp idag med att försöka lösa maskinproblemet. Det känns som att allt kommer lösa sig då vi kommer i hamn som vi lär göra förhoppningsvis på lördag .

 

Man kommer sova gott i natt efter denna dag fast vi har en liten generator som bullrar ganska ljudligt på däck. Den lilla generatorn alstrar ström till nödbatterierna som ger ström till VHF och GPS. Så bara att gilla läget och njuta av att det är soligt och varmt på däck jämfört med det ni har hemma.

 

Om en vecka bär resan hemåt men fram till dess,

 

Skepp o hoj!

 

Jungman Christrup

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Peter Jeppsson 19 december 2011 23:32

    Önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!!

    Hälsning

    Jeppe

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *