Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200219

HMS Gladan

Hej från Gran Canaria och HMS Gladan. Och hej från de blivande sonaroperatörerna från SSS! I måndags kväll klev vi ombord på Gladan efter en lång resa från Sverige. Vi var trötta men förväntansfulla inför kommande äventyr. Under tisdagen mönstrade vi på, klättrade för första gången i masten och hade en hel del lektioner. Allt detta för att förbereda oss för dagens premiärsegling. Imorse lämnade vi nämligen hamnen i Las Palmas för att börja färden mot Arguineguin. När vi hade hittat ur hamnen så möttes vi direkt av ett rejält vågigt hav. Vågorna träffade oss från alla håll och kanter, sjösjukan likaså. De med lite sjövana mådde illa men de med mycket sjövana likaså. Något dåsiga och darriga kämpade vi ändå på och när vinden äntligen tog tag ordentligt i seglen så mådde de flesta lite bättre. Vi fick upp hastigheten till ca 10 knop vid några tillfällen och då kunde vi alla se målet i siktet. På tal om sikte så stod också många av oss sin första post som utkik uppe i fockmasten. På följande vis kan utkiken uppfattas: händelserikt, händelsefattig, stabil, svajig, spännande och otäck. Senare på kvällen när solen gått ner fick vi även testa på att klättra upp i utkiken. För många var det ännu mer spännande eller otäckt. Nu har vi äntligen lagt till ankars utanför Arguineguin och alla ser fram emot att få krypa till kojs, trötta men glada över att ha seglat för första gången. Under natten får vi också gå ankarpost och njuta av den fina utsikten som Arguineguin  har att erbjuda!

Idag var inte bara dagen för premiärsegling utan vi hade två födelsedagsgrisar ombord! Dagen till ära bakade våra lysande kockar kladdkaka till allas glädje. En höjdpunkt på dagen som hjälpte många med sjösjukan.  Nu kryper Gladans besättning till kojs taggade på morgondagen!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

1 kommentar

  • Andreas Haglind 20 februari 2020 21:02

    Tack för informativ och underhållande rapport!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *