Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200116

HMS Gladan

Trösta, lindra, bota

Se där, tre ledord i den så kallade Hippokratiska eden, dvs det ledsnöre som ligger till grund för en läkares gärning. Litet mera vägledande blir tolkningen på följande sätt: En läkare ska om möjligt bota, ofta lindra, alltid trösta, aldrig skada. Ger det lotsning även för en sjöfarande fartygsläkare ombord HMS Gladan?

När jag är ledig från mitt ordinarie arbete som ortoped på Helsingborgs lasarett och Ängelholms sjukhus mönstrar jag på Gladan eller Falken för några perioders tjänst varje år. Inför detta uppdrag förbereder jag mig både praktiskt genom att aktualisera kunskaperna inom akutmedicin och mentalt genom att fingera olika tänkbara scenarior till sjöss. Denna gång kommer jag att möta drygt trettio patienter med diverse krämpor i bagaget, trötta och sjösjuka, slitna och med hemlängtan. Blir det så? Nej, sannerligen inte! Här möter jag unga, kärnfriska, förväntansfulla unga kadetter och besättningsmän med en medelålder kring 29 år! Jag som är lika gammal som Gladan själv, blir ju ännu piggare av all denna vigör!

Nog blir det några enstaka illamåenden i det första gunget; jag kan inte bota denna sjuka, men nog kan jag lindra symtomen och komma med tröstens ord: – Det går över, var så säker!

Jag delar hytt med brassen, chefen över allt elektriskt och maskinellt, en superkunnig man med lång, lång erfarenhet i Flottan. Han kollar värmen på kylrören, jag kollar tempen i sjömansöron. Han checkar oljor, jag tittar i halsar. Han tömmer avloppstankar, jag ger medel mot förstoppning. Han tätar en vattenläcka med en tandpetare, jag tar bort en sticka ur ett kadettfinger. När han gjort maskinservice har jag behandlat en infektion, pillat med ett nageltrång, manipulerat en menisk, lindrat en förkylning, förbundit ett skärsår – det vill säga kanske botat något, lindrat en del och varje gång tröstat. Emellanåt har jag inventerat ett stort förråd av läkemedel och avprovat en hoper medicinska apparater.

Igår hade jag rollen som First Toilet Attendant; en uppgift som innebär grundlig rengöring av officersavträdet, en nära nog klinisk tvätt- och putsning av ett viktigt utrymme. Nu skinande rent och väldoftande. Uppgiften delas rättvist och demokratiskt av samtliga i nyckelbesättningen, även fartygschefen!

I morgon väntar en härlig frukost med nybakat bröd, med gröt och frukt och goda pålägg och ägg. Vilka kockar vi har ombord! Sedan lämnar vi El Hierro och seglar mot Teneriffa i denna gungande skola och hälsohem, detta vaggande gym och hjärtstärkande fantastiska fartyg.

Anders Wykman

En av 6-7 entusiastiska kollegor som delar på uppgiften som fartygsläkare inom Skonertdivisionen

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

1 kommentar

  • Evert Eliasson 17 januari 2020 15:11

    här sitter 2 gamla seglare från Götet och drömmer oss tillbaka till vårt gungande liv längs den Svenska västkusten när vi från vår hyrda balkong ser den underbara synen av Gladan som ankrat upp en bit utanför. Ni är drömmar som kommer o går, och om livet består i ytterligare år vi hoppas detta besannas. för annars kommer ej någon ny vår.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *