Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 191215

HMS Gladan

Tjenixen! Från en färsk sjösjuklig. (Även kallad Norrlänningen Vestas ombord av vissa. ) Vart ska vi börja är frågan?

Jo, en liten rolig incident som blivit lite av en snackis här ombord är det som hände mig i morse. (hihi) Vi skulle i vanlig ordning tvätta däck vilket skedde lite annorlunda denna gång. Jag skulle fästa sista delen av vattenslangen så nästa person kunde sätta på vattnet och jag kunde spola av däck, vilket jag trodde jag gjort, men det visade sig tre sekunder efter att jag inte gjort. Jag började i lätt panik att säga paus, för att sedan dyngsur med vattnet riktat i mitt ansikte skrika ”Stoppa vattnet” för att få stopp på slangen. Många fick sig en bra start på dagen med ett skratt i alla fall.

För mig har resterande dag flutit på bra. Spytt över kanten för att sedan sätta mig in i arbetet igen och fortsätta kämpa på. En stor rädsla som uppkommit var att stå vakt som utkik och råka få en spya som kanske skulle träffa någon där nere. Men det hände inte som tur var. Jag fick stå där illamående i en timme innan mitt avbyte kom upp och räddade mig. Väl nere gick jag och spydde lite för att sedan invänta nya direktiv, denna gång fick jag testa på lite seglingsexercis. Då övar man att vrida och vända på farty

get med hjälp av särskilda tampar som man ska hala och vira för att ändra på seglet. Detta var väldigt lärorikt och skojigt.

En sak till som jag har märkt nu som sjösjuk är hur svårt det faktiskt är att äta under däck. Det har varit väldigt jobbigt med tanke på den goda mat som kockarna serverar. Stor eloge till dem. Till och med att käka frukt var under en tid väldigt svårt att få ner. Annars har vi alla jobbat på som bara den för att kunna se land och komma fram till den nuvarande destinationen Gran Canaria för att nu slutligen kunna ligga till ankars.

Nu är det snart min tur att lämna över posten till nästa person och få några välbehövliga timmars sömn innan nästa efterlängtade dag. Så hoppas ni också fick lite skratt av denna händelse. Men nu ska jag gå och lägga mig, god natt på er.

Med vänliga hälsingar

Rekryt 422 Vestas.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *