Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 190927

HMS Gladan

Resebrev HMS GLADAN 190927

Hej på er där hemma! HMS Gladan är sedan igår förtöjd i La Coruña som ligger i nordvästra Spanien. Vägen hit har varit spännande med en hel del dåligt väder och sporadiska dagar med soligt och varmt väder.

Trots att vi alla har varit kalla och blöta en stor del av tiden sedan vi lämnade Engelska kanalen så är humöret fortfarande bra och vi i 2. Pluton har blivit mer sammansvetsade och lär känna varandra på ett helt anat sätt jämfört med att sitta i ett varmt klassrum som inte gungar och titta på powerpoints. Kläderna hinner knappt torka mellan vakterna och en stor del av seglingen över Biscaya så har det antingen regnat igenom kläderna eller så har vi blivit översköljda av höga vågor så kläderna blir både salta och genomblöta.

För mig så är det roligt att få segla i samma farvatten som jag tidigare har kört i med handelsfartyg och det är en helt annan sak. Navigationen är till största del likadan men det finns så mycket annat att tänka på när det gäller framfarten av fartyget under segel. Det går inte att köra raka vägen mot mål om inte vinden är med oss och det är något som behövs tänkas på hela tiden.

Jag är imponerad av framförallt kadetterna som inte har varit ute på Atlanten eller korsat Biscaya tidigare, speciellt under de nätterna när det är kolsvart ute, det lutar, regnar och vågor sköljer över däck så det är svårt att stå upp. Det är en bedrift i sig att inte tappa modet och humöret vid de tillfällena.

Nyckelbesättningen gör sitt allra bästa för att lära oss allt ombord och de gör ett fantastiskt jobb trots att även dem är kalla, blöta och trötta i det vädret vi har haft. Det finns otroligt mycket att lära sig och till sjöss blir man aldrig fullärd, det finns alltid något att lära sig av de med mer erfarenhet.

När vi förtöjde i La Coruña sken solen och det var riktigt sommarväder, precis vad som behövdes efter den senaste veckan.

Tack för mig!

/301 Kadett Beckius

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *