På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 180120

HMS Falken

Loss överallt! Maskin Fram Sakta!

Nu har vi på nytt kastat loss på nytt efter en dag i hamn på den minsta av kanarieöarna El Hierro, som är en liten ö med dramatisk terräng som endast har ca 11000 invånare. Efter en hel eftermiddag med fortsatta förtöjningsövningar har nu större delen av elevbesättningen fått både lägga till och kasta loss med HMS Gladan som VO.

I denna stund befinner vi oss söder om La Gomera där nuvarande VO ser till att få fartyget i gynnsammast läge för att vi elever skall lyckas ta vår position genom att ta ner Polaris, även känd som polstjärnan (något endast amatörer säger som vi lärt oss). På så sätt kan vi med relativt enkla beräkningar direkt få ut vår latitud, för att senare göra en krysspejling med en annan himlakropp för att ta ut vår longitud. Och vips! Så har vi tagit ut vår position med hjälp av sextant och lite snabba beräkningar! (önskar det vore så enkelt i verkligheten)

Väderleksrapporten fortsätter att bjuda oss på nordostliga vindar vilket medför att vi håller oss på sydvästra sidorna av öarna för att få lugnare väder samt sol, då molnen fastnar på norrsidorna av öarna på grund av de höga bergen. Detta medför att vi under nästkommande 24h kommer att befinna oss sydväst om La Gomera och Teneriffa för att maximera våra möjligheter att ta bland annat solhöjder för att fortsätta med våra beräkningar.

GMY!

Flkd. af Forselles

”Kasta när det bär!”

 

Kadetterna roterade om att vara förtöjningsledare på de olika stationerna ombord

 

Chefen håller en genomgång och ger matnyttiga tips till kadetterna mellan förtöjningarna.

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *