På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 180116

HMS Falken

En stökig dag på La Palma...
Dagen började med att det blev stopp i alla toaletter. För att lösa detta kopplade vi upp en läns och sög ut vattnet ut skepparnas toalett. Ungefär samtidigt som vi konstaterat att toaletterna fungerade igen så gick första förtöjningsgodset av.
Eleverna släpptes iväg på permission och skepparna var kvar och arbetade konstant med att dubbla tampar och försöka häva de kraftiga rycken så mycket som möjligt.
En pollare gick under natten sönder på grund av allt tryck, så det blev många specialfixningar för att den inte skulle ge upp helt. Relingen gick också sönder då fenderterna kom i kläm under en större permanent fender som var fast i kajen, samtidigt som en våg skickade Gladan uppåt. (dubbla halvslag håller väldigt bra!)
Tamparna fortsatte att gå av en efter en i takt med att vinden och sjöhävningen blev starkare.
Vi revade stagfocken och satte den och vi fäste vikter på den långa akterändan i hopp om att bromsa de kraftiga rycken.
Bogsertrossen fick agera förända när tamparna började ta slut.
När det fjärde förtöjningsgodset hade gått av, en andra pollare började ge vika och fartygsläkaren skadat huvudet höll vi ett snabbt möte och bestämde oss för att gå loss och segla ner till sydostsidan av ön i hopp om att det skulle vara lugnare där.
Sagt och gjort! Så nu seglar vi fram och tillbaka och väntar ut ovädret innan vi börjar bege oss söder ut mot El Hierro.

Lärorik men kämpig dag! 4700 kcal stod det på klockan att jag förbränt under dygnet.

PS: Följ oss gärna på Instagram där vi heter GladanochFalken!

Tackar för mig.
Linus Grann
3. Skeppare

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

3 kommentarer

  • Gitte Grann 17 januari 2018 17:19

    Hejsan Gladan
    Hoppas er läkare mår bra efter omständigheterna
    Vi blev onekligen lite oroliga igår.
    Hoppas ni alla har det bra idag och att både Gladan och Läkaren är omplåstrade
    Här ligger det 10 cm snö nu
    Kram från Småland /Gitte och Christer

  • Lars Håkansson 18 januari 2018 13:35

    Hej !
    Jag tror att något har blivit fel i inställningarna för bloggen!
    Det går inte längre att klicka på bilderna för att se dessa i större storlek... Problemet uppstår när man läser bloggen i sin dator.
    Enda sättet för att se bilderna i större format är att högerklicka och öppna bilden i ett nytt fönster, men det är ju lite "överkurs"...
    Combat Camera lägger bilderna direkt i större storlek direkt i den löpande texten, och det kanske är ett gott alternativ. https://blogg.forsvarsmakten.se/combatcamera/2017/10/11/stridsvardesuppehallande-atgarder/

    För oss gamlingar ger större bilder en betydligt bättre upplevelse! ;)

    GMY
    Lars

    • Linus Grann Lars Håkansson 18 januari 2018 14:03

      Tackar för tipset. Vi upptäckte det själva nyligen. Vi kontaktade de som har hand om bloggen och det är fel på hemsidan, de kollar upp detta i talande stund!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *