På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 160311

HMS Gladan

Hej alla läsare

Skansgast 222 Rask här!

Jag heter Rasmus Rask och är 17 år fyller 18 i år. Jag går andra året på Teknik programmet med Sjöbefäl som inriktning samt Hockeygymnasiet, på Strömstad Gymnasium. Mina intressen är Hockey, Skidor, Båtar och att vara med dem jag tycker om. Tack vare Sjöbefäls inriktningen fick jag chansen att åka på denna händelserika resa.

Jag har varit ombord sen den 22/2-2016

Nu är vi inne i tredje veckan på HMS gladan, känslan hittills är väldigt blandade, Mycket positivt! Själv har jag inte gått GMU med tanke på att jag endast är 17 år gammal, men detta äventyr som personalen på HMS Gladan, eller den så kallade ”nyckel besättningen” säger att denna utbildning är en typ av ”light version” av det militära så då får man en bra insikt på om man är intresserad av GMU, eller militären av något slag. Jag vet inte om jag som individ är intresserad av GMU, men denna upplevelsen har verkligen inte gjort mina insikter om det militära sämre, snarare bättre. På HMS Gladan får man lära sig det mesta, grundläggande i alla fall, t.ex. som Allmän sjömanskap, Hur livet är om man jobbar inom flottan och även det civila, hur det är att jobba på båt i allmänhet. HMS Gladan   fokuserar troligtvis på att lära ut hur livet är på flottan är med tanke på att vi är på ”HMS Gladan” Ni som inte vet vad HMS står för så står det för Hans Majestäts skepp. Som Skansgast som jag är sköter jag det mesta på Storstation, med storstation menar jag det flesta tampar så går till Stormasten. Jag jobbar mycket med storseglet. Även om det kanske inte känns som det när vi bara fortsätter ha lektioner och vara på båten, när jag väl sitter och tänker på resan hittills så förstår jag att jag har lärt mig mycket. Man får en bättre självinsikt av att göra något i denna stil, ibland kanske man inte tycker allt är roligt, men när du väl är klar med allt är du nöjd. Vi från Sjöbefäl har kunnat ha med oss våran lärare Håkan Eriksson, det är tack vare han sjöbefälslinjen finns på vårat gymnasium. Håkan Eriksson är även min morfar, han har varit med på resan hela vägen tills idag där han valde att åka hem för han hade uppgifter hemma att göra.

Idag har vi lagt till på Lanzarote i hamnen Marina Rubicón, väldigt trevlig hamn vad jag har fått uppleva hittills, denna hamn består mest utav av lyx yachter, själv tycker jag det är väldigt kul att gå och kolla på yachter så jag tycker denna hamn är väldigt intressant. Vi lämnar denna hamn på måndag för att gå till Teneriffa.

Hemlängtan är något jag har haft, men har haft så bra kontakt med dem jag saknar hemma som möjligt, Jag saknar mina föräldrar Anneli och Magnus samt min Flickvän Natasha.

Vill gärna skicka en hälsning till dessa tre också hoppas dem läser.

Men jag trivs väldigt bra på denna båt, om jag väl skulle jobba till sjöss i framtiden vet jag inte om det skulle varit i flottan eller i det civila, innan denna resa var jag säker på om jag skulle jobba till sjöss skulle det vara i det civila men efter denna upplevelse, resa, äventyr så vet jag inte det har gjort mig fundersam, jag jobbar på en båt på somrarna, och det är ju inom det civila men det finns många olika saker att testa så det får jag ta reda på senare.

Jag är glad för att jag fick chansen att skriva detta inlägg, det har inte bara gjort aatt ni läsare får veta vad som händer på denna resan, det gör så att jag själv också får se mer om vad jag har gjort.

Hade bra!

Önskar

Skanskgast 222 Rask

Rasmus Rask

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *