På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 160310

HMS Gladan

Hallå bloggläsare!

Anton heter jag, har vart ombord sen den 22/2 tillsammans med dom andra eleverna. Läser Sjökapten på Chalmers första året.

Igår ankom vi Lanzarote och ankrade utanför Stranden/hamnen (Marina Rubicon) för att förbereda fartyget för hamn med att rengöra henne. Idag torsdagen den 10/3 är det dock ingen vanlig dag utan det är min födelsedag!! Dagen började på ett mycket trevligt sätt, vi blev purrade (väckta kl 06:30) detta är då vi väcks till ankars. Ankrarrutin. Som vanligt då vi fått bort alla bingar (sängar) och gjort oss lite snabbt iordning så blev det go frukost serverat med mandelgröt och lite annat. Redan då kände jag på mig att något höll på att hända! Det tog inte lång tid innan det första Grattis Anton kom. Sen kom det mer och ännu fler grattis från mina kära vänner både nya som gamla. Vilket jag blev rörd över! Väl en lite bit in i frukosten så ställde sig Arnoldsson upp och höll händerna bakom ryggen och stämde upp ett mindre tal framför mig vilket jag blev djupt rörd över! Efter talet sträckte Arnoldsson fram en present som han och dom andra Chalmers sjökaptenerna köpt åt mig. Detta var då en Gladan t-shirt med tryck av fartyget på. Mycket glad och rörd blev jag av presenten och att jag blev uppvaktad på detta sätt!

Ännu bättre blev det då vi stod upp ställda på däck inför dagliga rutiner. Solen sken från blå himmel och vinden fläktade måttligt. Idag skulle vi ha rent skepp vilket innebär att vi rengör hela fartyget, efter lite ord angående dagen så kallade Sekonden upp mitt namn och bad mig komma upp jämte han framför hela besättningen, han frågade mig om det var en speciell dag idag? Och jag svarade med att det är en lite speciell dag idag, idag fyller jag 21 år. Efter det tog Sekonden stämma och hela besättningen intog i stämman. Detta var mäktigt!

Sen efter stämman tackade jag alla för att dom gjort min dag till en minnesvärd dag

Väl efter detta blev så blev vi tilldelade jobb, dagen gick på med lite fika emellan åt med kaffe samt frukt till. Vid kl 16:30 var vi mer eller mindre klara med jobben om bord.

Efter middagen så fick jag reda på att två av oss elever ombord (kockelever) hade bakat go fika till min ära och till besättningen. Detta var då smulpaj, med en bestående av äppelsmulpaj och en jordgubbsmulpaj samt vaniljsås till! (många glada ansikten) Tackar speciellt dig super mycket Hannah för detta! Efter all mat och fika hade vi lite rast innan det blev lektion med FC (fartygschef) han höll en lektion om olika sorters segelfartyg. Segelfartyg som korsat/korsar alla världens vatten. Hur man ser skillnad på olika segelfartyg och varför dom var designade och konstruerade i det ändamål som dom skulle brukas i. Mest olika sorters riggar och segel, fördelar och nackdelar samt utveckling.

Nu är snart denna dag över och jag ser fram emot morgondagen som kommer, imorgon görs de sista förberedelserna inför att vi ska gå till kaj. Troligen imorgon efter lunch, vi får se vad som sker.

duktiga seglare, både till elever och framför allt befäl så tog vi den längsta seglatsen med god marginal! längsta seglatsen har nu visat sig vara den mest givande hos alla. Vi kämpar på och har det gött! Hälsar till alla som läser detta och även alla i min närhet som tänker på mig när jag är iväg.

Vill såklart hälsa till Far Mor Bror Mormor och Morfar. Hoppas ni har det bra! Vi ses snart!

 

 

Tack för att du läste //424 Nyqvist

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Angela 12 mars 2016 12:38

    Det låter som du fick en fin födelsedag Anton. Hoppas ni får en fortsatt trevlig resa! / Mamma

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *