På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 160309

HMS Falken

Tisdag den 8 mars 2016

Tid: 18:43

Plats: N 28° 33’ W 014° 47’ Strax norr om Gran Canaria.

Mål: Lanzarote

Distans kvar: 90 NM

 

Två dygn in i vår längsta seglats börjar det ständiga gunget sakta passera från det medvetna till det omedvetna när man rör sig runt på båten. Det är inte längre något som stör mig och gör min mage orolig, utan snarare en charmig detalj i alla anseenden förutom när man ska klättra upp 20 meter längs vantet för att ställa sig och hålla utkik i masten.

Att vara ute på sjön är en vanesak märker man på besättningen, både rutinerad och helt grön (jag själv är det senare). Det ständiga surret om sjösjuka och den krävande seglingen inför denna överfart har bytts om till betydligt stadigare gastar som har kul och ställer upp för varandra.

På den dagliga uppställningen vid halv två med nyhetsnotiser och allmän orientering så uppmärksammades att idag är den internationella kvinnodagen. Jag själv som studerar till sjökapten och just nu befinner mig i ”samhället Gladan” – ett samhälle där 90 procent av befolkningen är män – kan utan att tveka intyga på att det är en dag som behövs för att uppmärksamma att det fortfarande finns ofördelaktiga skillnader mellan kvinnor och män. Varför är kvinnor så sällsynta inom sjöfart och militär? Finns förmodligen många rätta svar på den frågan men jag kan med säkerhet säga det inte finns något positivt med en bransch som domineras av ett kön, inte minst för att sätta lite färg på gråa gubbiga båtar till arbetsplatser med nya fräscha infallsvinklar. Alla kvinnor! Sjöfart är något för er!

Förutom att ha funderat på alla goa kvinnor i våra liv och seglat över atlanten så har vi även idag fått en alldeles speciell uppgift av Sjöräddningen på Teneriffa. VI fick agera fartyg i nöd när en helikopter kom och övade på att sätta ombord en person på vårt häftigt gungande segelfartyg, förmodligen ingen dans på rosor med master som piskade fram och tillbaka genom luften och små ytor att gå ombord på. Det var väldigt häftigt att se helikoptern röra sig smidigt genom luften kring båten, speciellt då jag låg nere på trossbotten och halvslumrade när jag vaknade av dess dundrande rotorblad. Dramatiken upphörde något när jag sprungit upp för att se vad som hände och fick förklarat att det bara var en övning dock.

För att sammanfatta vill jag också tillägga att vi kommer upp i höga hastigheter med bra vind och duktiga seglare, denna längsta och vad som såg ut att bli den jobbigaste seglatsen har nu visat sig vara den roligaste än så länge.

Vi kämpar på och har det gött! Vill såklart hälsa till alla som läser detta och även alla i min närhet som tänker på mig när jag är iväg och utforskar världen och mig själv.

Tack för att du läste, kram från 402 Ahlkvist

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

2 kommentarer

  • Irina Ahlkvist 12 mars 2016 04:42

    Kram tebax 402 Ahlkvist, kul att läsa alla blogginläggen och följa er resa!

  • kristina simonsson 12 mars 2016 05:12

    vilket bra och tänkvärt inlägg

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *