På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 160304

HMS Gladan

Tjena bloggläsarna!

I dagens resebrev kommer ni få en inblick hur det är att vara Stortoppsgast! Jag heter Anton Eriksson, har skeppsnummer 242 ombord HMS Gladan vilket innebär att jag är Stortoppsgast, den ”fånen” som jobbar högst där uppe på cirka 30 meter. När vi har toppseglen uppsatta det vill säga.

Kort om mig; är 20 år, kommer från en liten by utanför Helsingborg som heter Påarp (Skåne). Men bor numera i Göteborg då jag pluggar till Sjökapten där uppe, började där i augusti och gör min första praktikperiod nu. Fick nöjet att vara på två st fartyg under denna period, här på HMS Gladan och innan dess på MS Galaxy (Silja färja).

Igår var första gången jag fick en riktig inblick i min befattning som Stortoppsgast, vi seglade mot La Palma där vi för övrigt ligger till kaj just nu. Då kom ordern, att toppseglet skulle sättas. Äntligen tänkte jag, nu får jag se vad det innebär. Vi gick igenom vad som skulle göras där uppe och sedan var det bara att ta sig upp för vanten vidare upp i masten. Vår instruktör följde självklart med och visade pedagogiskt vad som skulle göras. Allting gick fint där uppe och det kändes väldigt schysst att arbeta på 30 meters höjd. (OBS om du är höjdrädd är Stortoppsgast nog inget för dig, men uppsakttar du att pusha dina gränser har du hamnat helt rätt som Stortoppsgast.) När de lättåtkomliga tamparna hade överhalats återstod endast den högst placerade tampen kvar, vilket jag trodde vår instruktör skulle lösa för oss. Så när frågan ”Vem vill ta den sista?” kom, jo då löd tystnaden bland mig och Persson (en annan elev som också är Stortoppsgast) i några sekunder hahah. För att överhala den sista måste du nämligen upp ytterligare några meter och det gör du genom att hoppa jämfota på ringarna som sitter runt masten. Det blev jag som gjorde det, helt från vettet dum i huvudet kände jag mig då!! Men när första hoppet var klart och 5 ringar återstod övergick den läskiga känslan till något av det ballaste jag varit med om. Solen sken, jobbet blev gjort och nu vet jag hur gött det är att vara en Stortoppsgast (under bra väderförhållande haha). Hoppas på fortsatt gott väder!

Om ni får chansen att praktisera ombord Gladan eller Falken så vet ni i alla fall vilken befattning som är häftigast, Stortoppsgast = leva lajf! Det var allt från mig denna gången, min vakt är nu slut då klockan har blivit 0100 och det är dags för mig att slagga i min förtjänade fasta binge (ett privilegium vissa gastar har)!

Allt gott

242 Eriksson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *