På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 160302

HMS Gladan

Hej alla bloggläsare!

Idag ska ni få läsa lite om livet på Gladan ur 123 Arnoldssons perspektiv. Jag är 19 år och pluggar första året på Chalmers i Göteborg till sjökapten och jag har fått möjligheten att ha min praktik, tillsammans med sex stycken andra från min klass, på HMS Gladan.

Klockan har precis slagit 23:05 och min två timmar långa vakt har precis börjat. För tillfället ligger vi till kaj i staden San Sebastian på La Gomera. Idag har det varit ännu en permissionsdag för både oss elever och för delar av besättningen. Det var purrning 07.30 imorse vilket betydde en timmas sovmorgon. Efter frukosten var det rengöring och diverse uppgifter innan det var dags för permissionsuppställning ungefär vid kl 10.00. Permission för vissa kan innebära att man ger sig ut på utflykter på ön och kollar in staden medan det för andra innebär att man letar upp första bästa café med wi-fi och tillbringar ett antal timmar där. Jag tillhör faktiskt den skalan som har hunnit med både och rätt så bra.

Idag har vi varit ombord på Gladan i en vecka och en dag. Denna tiden har varit väldigt lärorik och jag känner att denna praktik kan komma att lägga en bra grund till min framtida karriär som sjöman. När man kommer utan någon bakgrund till sjöss så är detta en perfekt plats att lära sig massor under bara en fyra-veckorsperiod. Vad jag menar är att man får känna på hur väder och vind påverkar en på ett helt annat sätt ombord på ett segelfartyg än när man sitter till exempel på en färja med en varm kopp kaffe i handen och pillar på en joystick när man vill ändra kurs.

Imorgon kommer Gladan att kasta loss från La Gomera och börja röra sig mot La Palma. Jag personligen ser väldigt mycket fram emot att komma till La Palma då jag hört väldigt mycket om att det är fin ö med häftig natur.

Seglingen från Gran Canaria och hit till La Gomera var väldigt intressant. Starka vindar bidrog till en hel del sjösjuka bland både elever och nyckelbesättning men jag klarade mig faktiskt undan sjösjukan denna gången och jag håller tummarna att jag kommer att få slippa den framöver också.

Praktiken ombord på Gladan skiljer sig ganska mycket från min praktik som jag hade innan som var på en färja. Här märker man verkligen att besättningen är här för att lära oss elever och eftersom vi är så många elever ombord med olika kunskaper så bidrar det till att man kan lära varandra och föra diskussioner. Problemet när man går som ensam praktikant kan bli att man får svårt att känna sig som en medlem i besättningen och man följer mest efter matroserna eller handledarna som en jobbig svans. Här på Gladan känner i alla fall inte jag av något sådant då man har fått en tydlig plats och alla är här för att lära sig och utvecklas både som personer och som sjömän.

Nu har ni fått läsa lite om hur jag ser på min praktik ombord på Gladan och lite hur en permissionsdag kan se ut. Jag ser fram emot fortsättningen på praktiken och att få komma till de olika öarna. Ha de gött och fortsätt läsa våra inlägg från HMS Gladan.

Vill även passa på att hälsa hem till mamma Lotta, pappa Fredric, syster Madde, John, Sebbe, farmor och farfar, mormor och morfar och resten av släkten! 123 Arnoldsson checkar ut!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

6 kommentarer

  • Eva Rudenskog 3 mars 2016 15:55

    Fortsätt att lära dig så mycket du kan Alex. Lycka till i framtiden!
    önskar marinlottan Fk Eva Rudenskog

  • lotta Arnoldsson 4 mars 2016 20:05

    Hallå där 123 Arnoldsson
    Mamman här. .Va Kul att du äntligen skriver, Så bra skrivet ;) Är så skönt att du har det bra. Man har ju sina funderingar när man går här hemma i regn o snö blasket. Men ni verkar ha det gött där borta bland sol ,vind o vatten.( Inte alls avundsjuk;) Längtar mycket efter dig men såå härligt att du verkar ha det så bra.. Hoppas du tar många kort som vi får ta del av när du kommer hem. Ha det så bra nu. Älskar dig så mycket . Puss o kram från Mamma

  • Kenneth Pettersson 5 mars 2016 18:44

    Hej alla på Gladan o speciellt 123 Arnoldsson ?hoppas Ni har de skönt ,fantastiskt resebrev. Vi saknar Dig kramizar mormor o morfar o övrig släkt.

  • Maud Arnoldsson-Östling 7 mars 2016 20:23

    Hej Alexander!
    Så roligt det var att läsa ditt resebrev! Det är en fantastiskt fin upplevelse du får, samtidigt som du får helt nya kunskaper och erfarenheter som du säkert kommer att ha stor nytta av senare. Hoppas att resten av resan blir riktigt bra!
    Kram från gamla faster Maud och Gunnar

  • Maud Arnoldsson-Östling 9 mars 2016 14:13

    Så roligt att läsa ditt resebrev! Det är fantastiskt så mycket kunskaper och erfarenheter du får på seglatsen med Gladan! Du kommer säkert att ha stor nytta av allt detta i framtiden. Ha det fortsatt bra i solen och vinden!
    Kram från gamla faster Maud och Gunnar

  • Kennet Pettersson 11 mars 2016 16:43

    Hallå där 127 Arnoldsson. Hur är läget efter den långa seglatsen? Hoppas du klarat dig från sjösjukan. Vi har följt er på datan när ni kryssat runt ute på havet. Ni har väl varmt och skönt där nere. Här är det sol och 4 gr. varmt. Du får ta lite kort så vi får titta på när du kommer hem. Hälsa alla på skutan. Kramar från morfar och mormor. Saknar dig.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *