På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 151117

HMS Falken

Position: N 19? 10’ W 020? 39’ ca 180M väst om Mauretanien.

GMT: 1030

Jag heter Tobias Irebro och jag läser termin fem av sex på officersprogrammet. Jag är ombord HMS Gladan för att praktiskt genomföra utbildningar i VO-tjänst, astronomisk navigation, tidvatten, samt storcirkel- och loxodromberäkningar.

Vi fortsätter just nu vår färd ned emot Kap Verde. Kvällen och natten har präglats av blandade upplevelser, den inleddes med att vinden avtog vilket ledde till att vi fick motorstötta för att hålla tidsplanen. Runt 22 så tilltog vinden och vi gick åter till segels, men vi fick även indikationer på att vi var på väg in i lite oväder. Vi valde att gå ned på endast underriggen, vilket fortfarande gav oss en fart på ca 9 knop. Ovädersekot på radarn visade sig dock bli något av ett antiklimax för pågående hundvakten. De fick avlämnat att de stävade rakt emot det och att det bara var någon timma kvar tills de skulle vara mitt i det. De pälsade på sig ordentligt och förberedde sig på det värsta, men när de väl nådde fram till det så visade det sig att vinden avtog och vred en aning, samt att det föll ett par droppar regn. Jag tror dock inte att det var någon som blev speciellt bitter över det dock, de fick en ganska behaglig hundvakt.

När jag nu gick på vid kl 0800 igen så hade vinden tilltagit igen och vi går åter för segels, i slör, med en stabil fart av ca 8,5 knop, väl enligt tidsplanen. I övrigt så löper utbildningarna på fortlöpande och kadetterna samlas kring sextanterna, likt småbarn som spelar femmannafotboll samlas kring bollen, vid skymning och gryning för att kunna ”ta ned” några stjärnor, planeter eller månen. Stämningen ombord är god och jag tror de flesta av oss nu ser fram emot att få uppleva Kap Verde, då få av oss varit där tidigare.

Jag skulle även vilja ta tillfället i akt, nu när jag givits tid och plats i etern, att hälsa till alla er därhemma. Jag saknar er en aning, men jag trivs rätt bra i shorts om dagarna. Vi ses igen hemma i december!

GMY
Flaggkadett Tobias Irebro
OP 13-16 Nautik

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *