På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 151115

HMS Falken

Hej o hå! Skepparns Karl Lissner och Målare Kylberg här.

Livet är bra nu! Och alla ni som är hemma och känner sig lite avundsjuka för att ni inte är med, det är befogat. Solen skiner, humöret är på topp, vi rör oss i rätt riktning och kadetterna har satt igång med sina besticksjournaler. Igår morse satte vi segel och seglade bra hela dagen. Tyvärr mojnade det på kvällen, så vi var tvungna att starta maskineriet för att komma någon vart. Idag har det lunkat på i lagom fart, vi bärgade toppsegel och storsegel inför natten, men hoppas ändå på mer vind. Det har bedrivits flertalet olika verksamheter idag. Introduktionskurs i Astro navigation för intresserade, astronomföredrag av vår astronom- Sofia, lagning av gummibåt, träning, astronomiska uträkningar, underhåll och diverse fix på skepparsidan. Jag har räknat på solen, påbörjat 1:a skepparens skepparutbildning, ätit vindruvor, beslagit segel, gängat ror, påbörjat besticksjournal, dragit i diverse olika tampar och njutit av att det är bättre än förväntat. Som Skepparns Karl går jag vakt med vår Timmerman. Vi löser allt! Just nu går fram till 20.00 nu, samt hundvakten i natt 12.00–04.00.

I början av denna period blev jag graderad till Målare ombord, otroligt roligt och spännande. Detta är min tredje period och jag börjar få kläm på allt vid det här laget. Det känns riktigt bra att vara tillbaka ombord, fast denna gång på Gladan. Gladan är förövrigt i toppskick efter den tidigare generalöversynen. Det finns många nya finesser och förändringar ombord, så som en ombyggd nyckelhytt och ett nytt torrförråd. I skrivande stund är vårt beräknade ankomstdatum till ankringsplatsen torsdag. Men redan nu känner man den afrikanska värmen dygnet runt. Klockan har precis passerat 2100 och det är snudd på för varmt ute för shorts och t-shirt.  Tankarna går ut till er som inte har det lika varmt.  Min vistelse tjänar även ett annat syfte denna period. Som mitt nuvarande gymnasiearbete har jag valt att skriva om ledarskapet inom flottan 2015, och nischat in mig på Gladan och Falken. Därför kommer jag under min tid här att genomföra några intervjuer med Bl.a. FC Falk, och lite observationer av ledarskapet. Det är långt ifrån bara jag själv som tycker att det ska bli oroligt spännande.
En liten kort paus i bloggandet för att ta hem slacket i straffningen på gaffelfocken, och diskussionen om ett återinförande av ögonlappen var igång mellan mig och 2sk. När jag efter att ha suttit här i gunnrummet och stirrat på datorskärmen ska ut på däck ser jag absolut ingenting i de närmsta 5 minuterna. En ögonlapp hade då inte varit dumt alls, dock skulle man istället för att ha den utombords på dagarna, ha den inombords på nätterna för att se bra direkt när man kommer ut. Nu ska jag tillbaka ut till vakten, som jag går av 0000. ”Då ska jag binga skiten ur min binge.”-2Skepparen
Tänker på er därhemma som kämpar med plugget, ffa. Forsmark och Gymarb. Hälsningar går ut till Hanna, Rut och Ella, B-troppen, mina livscoacher Mårten, Pelle, Peter och Johan.

Vi, Lissner och Kylberg skickar många kramar och hälsningar till nära och kära! Vi har det bra, nej, bäst.

Timmer-Grann hälsar hem till familjen!

Lissberg signar ut.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *