På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 150930

HMS Falken

Jag och brassen vaknar till ljudet av något som slår mot durken nästan lika rytmiskt som om pukslagaren på Ystadsoperan är i hytten. Vad det egentligen är ser jag inte då Tommy –brassen- är snabbare än sin egen skugga. Innan jag hunnit vända mig för att se efter upphör ljudet. Utanför går solen åter upp över ett idag tämligen lugnt hav. Vinden har lagt sig under efternatten och kadetterna har fått jobba hårt med att bärga seglen under tidiga morgontimmarna. Istället går vi nu för motor, gör cirka 7 knop över grund och rullar fram över Atlanten.

Under förmiddagen fortgår utbildningen ombord. Kadetterna är både läraktiga och tjänstvilliga. Därtill är alla ett under av envishet och tjurskallighet när det kommer till att uthärda ”sjukdom” och skador. Här gnälls inte över sömnbrist, onda händer, blåslagna smalben eller ett hastigt påkommet illamående med omedelbar spyleverans. Det är med andra ord ett fantastiskt trevligt uppdrag att vara skeppsläkare bland dessa personer.

Strax efter 15 ropar plötsligt vakthavande officer ”man över bord”!

Lyckligtvis bara övning men väl så viktig sådan. Snickaren har frivilligt kastat sig i havet och driver snabbt iväg ut på den blåa Atlanten. Att i detta läge som besättning inte kunna rutinerna skulle snabbt göra situationen för stackars ”snickar-Sofia” ohållbar och hon skulle bli ganska ensam på havet. Kadetterna är här lika drillade och snabba som ”brassen” i inledningen. På ett par minuter är hon tillbaka på båten och kan jag kan bara konstatera att allt är väl och inga tyngre sjukvårdsinsatser är nödvändiga.

Som lön för väl utfört arbete annonserar sekonden ”Alle Mans Bad” längs styrbords långskepp. Flertalet av oss dyker ner i ett mörkblått hav, 23 grader varmt och drygt 4000 meter djupt utan annan publik än HMS Gladan med besättning . En ynnest som är få förunnat.

Just nu stävar vi åter för motor mot Las Palmas med god fart och gott mod. Mörkret har sänkt sig och månen har gått upp i öster. Jag kan slutligen inte låta bli att tänka på hur min ”vanliga” arbetsdag skulle ha sett ut idag –röntgenrond, avdelningsrond, mottagning, ännu mer mottagning, telefonsamtal, överbeläggningar, möten om överbeläggningar med mera. Det finns en sorts charm i det också men charmfaktorn här slår förstås allt (sorry Niclas!).

// Carl-Fredrik Carlson, fartygsläkare ”doc”

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

4 kommentarer

  • Ida Söderström 30 september 2015 19:40

    Hälsa Jakob Johansson att jag saknar honom jättemycket och att jag räknar ned dagarna till hemfärd (och har gjort från start)! Önskar er ett härligt avslut på detta fantastiska äventyr!

  • Camilla Johansson 30 september 2015 20:21

    Tack till Er alla, som fortsätter att informera oss här hemma om vad som händer er under tiden till sjöss...Jag ser fram emot dessa inlägg varje dag...
    Jag vill skicka ett stort TACK till Jakob Johansson för det otroligt fina Skonertogrammet vi fick häromdagen.
    Jag önskar er alla en fortsatt trevlig resa och hälsa Jakob så gott // Mvh Camilla

  • Per Larsson 2 oktober 2015 05:50

    Trivs doktorn de låter så. Allt väl. Mvh Per

  • Anders W 4 oktober 2015 09:26

    Åh, vad bra ni har det! Du stortrivs som fisken i vattnet CF, men kom snart hem. Vi saknar dig på ronderna och på mottagningen mm. Hälsa alla i gunrum och på trossbotten! AW

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *