På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 150927

HMS Gladan

Så har dagen kommit. Helgen har gått ofantligt snabbt och det har varit 5 väldigt sköna dagar i Lissabon. Det var 3 dagar sen det senaste blogginlägget skickades ut, så jag skall försöka sammanfatta verksamheten som bedrivits.

Under fredagen 25:e så fick vi kadetter, samt nyckelbesättningen, en väldigt trevlig sovmorgon (0730 istället för 0630). Morgonrutin med frukost samt en snabb rengöring blev av för att sedan bussas vidare till dagens stora event: HMS Gladan FC mot Portugisiska kadetter. En fotbollsmatch som det pratats om sen första dagen ombord!

HMS Gladan startade med en 4-3-3 uppställning för att motverka de bedömda långpassningarna portugiserna skulle göra, för att sedan ändras till en 4-5-1 uppställning ifall trycket blev för stort. Better safe than sorry.
Matchen startade igång och HMS Gladan satte hårt tryck redan från start. De portugisiska kadetterna blev nog litet förvånade då många utav dem hade riktiga fotbollsskor medans majoriteten här hade vanliga gympaskor.
Matchen innehöll fler sevärdigheter än Real Madrid – Barcelona. Glidtacklingar, fintar av högsta klass och ett magnifikt målvaktspel från vår målvakt som räddade en straff och flertalet farliga målchanser. Tyvärr slutade matchen 2-1 till Portugal efter ett sent (och väldigt oklart) straffmål på slutet. Dock var matchen genomsyrad utav goodwill och samtliga gick därifrån med ett leende på läpparna.

Efter matchen var det permission för de som inte hade vakt. Lissabon är en väldigt trevlig stad vilket jag tror att samtliga i besättningen håller med om.

Under lördagen så fick vi kadetter en snabb rundtur på Fregatten Vasco da Gama. Det var mest en väldigt ytlig visning då det finns restriktioner över vad de kan visa för utländska besökare, om inte minst, militärer. Visningen var dock väldigt uppskattad hos oss elever då vi fick en chans att få se hur det kan se ut på andra örlogsfartyg än de Svenska.

Efter detta så blev det permission för de som inte hade vakt och sedan kom plötsligt söndagen, dagen då vi kastar loss mot Las Palmas! Skriv gärna frågor ifall ni har några i kommentarsfältet, vi besvarar gärna!

Slutligen så vill jag även passa på att gratulera min far som fyller år idag, Grattis!

//
Axel Klingstedt

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

4 kommentarer

  • Lars-Åke Klingstedt 27 september 2015 13:19

    Tack för uppvaktningen, Axel. Hoppas ni får en riktigt god seglats till Las Palmas. GMY till er alla!

  • Lars-Åke Klingstedt 27 september 2015 13:56

    Tack för uppvaktningen, Axel. Hoppas att ni får en fin seglats till Las Palmas. GMY till er alla...

  • Camilla Johansson 27 september 2015 19:15

    Jag tycker det vore roligt att hur ni sover och vart ni äter era måltider?
    Ha det så bra allesammans...
    Hälsa Jakob
    Mvh Camilla

  • Dick Schef 28 september 2015 13:24

    Hej, Gladan med besättning. Härligt att följa er om än på distans denna gången.
    Här hemma i Sverige kommer hösten smygande: vi hade tre grader Celsius i morse i Strömstad. Gissar att ni har det betydligt bättre ombord!
    Önskar fartyg och besättning god seglats med rätta vindar mot Las Palmas!
    En speciell hälsning till Per Larsson med tack för en riktigt bra bok!!
    Hoppas se er i Las Palmas i oktober!
    Soliga hälsningar
    Dick Schef

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *