På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 150908

HMS Gladan

Klockan är snart halv 10 på kvällen och en helikopter cirkulerar ovanför oss. Troligen är den från den franska kustbevakningen eller militären. Tidigare ikväll så ankrade vi i Brest, vår slutdestination. Men det dröjer någon dag till innan vi får gå iland. Imorgon är det rent skepp som står på schemat, samt en överraskning viskas det om bland nyckelbesättningen. Men i sann ”försvarsmaktenanda” så kan det vara rent skepp som är överraskningen. Det känns konstigt att vår tid här på Gladan snart är slut, och hade jag fått välja så hade jag stannat kvar här några veckor till. Men om jag ska sammanfatta min tid här så skulle jag göra det med ett ord: kontraster. Sedan dag ett och hela resan fram tills idag har bestått av kontraster. Ingen dag har varit den andra lik. Speciellt första och andra dagen, ingen dag efter det har varit lika de dagarna. Inte för mig i alla fall. De första dagarna bestod av att hänga utanför relingen, hårt ihållandes någon stackars tamp, samtidigt som jag målade havet i alla möjliga färger med mitt maginnehåll. Ta en banan, äta halva, och så snabbt till relingen igen. Ibland sprang jag till fel reling, och då fanns det oftast någon snäll instruktör som pekade mig (och andra vilsna själar) i rätt riktning. Så då fick man lite motion också. Emellan där så hann jag klämma in lite sömn, den sömnen intogs på däck med vind, regn och andra sjösjuka elever. Men under en av dessa hängningar över relingen så såg jag någonting glittra i vattnet. Först trodde jag att jag börjat hallucinera av näringsbrist, men efter ett tag insåg jag att det var mareld. Mareld är alger som lyser upp i vattnet när dem hamnar i rörelse. Det var en av de saker jag verkligen hoppats få uppleva på den här resan. Några dagar efter det hade vi strålande sol och vi elever låg utslagna på däck av helt andra anledningar än för några dagar sedan. Samma soliga dag badade vi från båten samt att vi såg delfiner i solnedgången (eller tumlare, beror på vem man frågar). Om det inte är kontraster så vet jag inte vad som är det. Med andra ord så började den här resan lite ostadigt men blev sen bara bättre och bättre.

Det var fyra saker jag verkligen ville få uppleva på den här resan. Ett: Lära mig om sjömanskap, check. Två: Mareld, Check. Tre: Delfiner, check. Fyra: Stå utkik, check. Den här resan har med andra ord levt upp till alla mina förväntningar, och mer därtill! Inte ens när jag var sjösjuk så önskade jag att jag var någon annanstans. Får ni chansen att segla med Gladan eller Falken så ska ni inte ens tveka, gör det.

Men nu har jag suttit och klurat på det här resebrevet alldeles för länge, dags att hoppa upp i hängbingen för min skönhetssömn*host*, för om några timmar så väcks vi av låten: Meat Loaf – Dead ringer for love.

426 Pauline Pihlsten

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

2 kommentarer

  • lene floren pihlsten 9 september 2015 20:29

    Låter helt fantastiskt lätt avundsjuk. Mamma Lene

  • Gerd Pihlsten 9 september 2015 21:05

    vår kära Crew, härligt att få upplevelser av sjölivet igen, finns inget att jämföra med eller hur. hänga över relingen tycka ett glas vatten år underbart uppleva delfinernas glädjesprång och pipande men marelden det största upplevelsen tycker jag såg du den i färger eller i vitfluoriserande? ser fram mot att få höra om era upplevelser jag skulle velat vara med dig, morfar med fast på avstånd nu. välkommen hem!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *