På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 140203

gladanochfalken

Förtöjda i Key West!!!

Klockan är nu 19.50 lokal tid här och ni flesta där i hemma i Sverige ligger och sover gott hoppas vi. Vi har idag anlänt till Key West och är nu klara med en del återställnings arbeten, så de flesta njuter av lite permission nu på kvällen.

Vi började att gå in mot Key West idag vid lunch tid, och sekond Ekholm gick igenom en manöver där vi skulle segla till kaj, det är inte ofta vi gör det men det är en väldigt ”cool” manöver som kräver mycket av alla. Efter mycket fint navigerande och finjusteringar löpte Gladan in med fulla segel till kaj, topparana bärgades 300m från kaj sedan bärgades våra försegel undan för att till sista bärga våra gaffelsegel. Mycket roligt och en trevlig erfarenhet att ha gjort detta.

Eftermiddagen spenderades på däck strålande solsken och segel beslogs och gjordes vid. På kvällen var det återigen dags för ett nytt tamp förhör fast denna gång var förutsättningarna hela båten och inte bara sin egen station. Med en och annan svettig panna inför detta förhör klarade eleverna sig mycket bra och alla blev godkända.

Nu börjar tiden ombord på Gladan lida mot sitt slut och även om alla elever står och stampar och pratar om vad de ska göra när de kommer hem så vet jag nog att på torsdag när de lämnar kommer de göra det med blandade känslor. Även om det har varit mycket fokus på sjömanskaps utbildningen så vill jag fortfarande tro att de har fått en av de bästa lärdomar som en ung männsika kan få, respekt för andra. Eleverna har som sagt bott 23 st på trossbotten, en yta på ca 40m2, där man kastar in unga människor i åldrar mellan 16-19 år vilket medför lite kaos de första dagarna. Men efter några dagar börjar de arbeta som grupp, hjälpa varandra och stötta varandra vilket alltid är roligt att se för alla kommer vi väl i håg hur det var att vara 16-19 år gamla, alltid skulle man tänka på sin image, hur man uppfattades av sina vänner, vilka man kunde umgås med och vilka man inte kunde för att inte få en stämpel på sig. Men ombord på ett fartyg som Gladan så händer det någotting och folk börjar umgås med folk de aldrig trodde de ens skulle prata med. Jag personligen tycker att detta är fantastiskt att kunna se de tuffa coola killen bli bäste vän med en utanför den inre kretsen.

Nu laddar vi om batterierna och satsar hårt de sista dagarna för att göra Gladan fin inför nästa besättning och deras resa. Imorgon ser vi framemot en fotbollsmatch mellan eleverna och besättningen, mitt tips är på besättningen men jag kanske är lite partisk.

Nu är det inte långt kvar innan era nära och kära anländer hem igen, med många historier och erfarenheter.

På återseende
BloggO

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

6 kommentarer

  • Linus Andersson 4 februari 2014 05:38

    Hej!
    Jag mönstar på den 14e och är för tillfället uppe på Miami Beach. Hur kan jag kontakta besättningen på bästa sätt? Email eller telefon?

    Vi hörs!

  • Elin Jacobsson 4 februari 2014 11:32

    Hej igen Micke,
    måste sett sjukt coolt ut när ni gick till kaj, hade varit fint att se. Njut av sista tiden nu innan du kommer hem till gråa Sverige.
    Ser fram emot att höra om dina upplevelser.

    Ha det jättebra, älskar dig!
    Ps. Lycka till på fotbollen. Se till att vinna nu

  • Bo Lohmin 4 februari 2014 11:42

    TACK för alla trevliga resebrev och de underbara bilderna, som vi har fått ta del av!

    Resebreven och bilderna har betytt mycket och gett oss en möjlighet att få "vara med" på er fantastiska resa! Tänk, att få uppleva det i verkligheten! Ett stort minne i all framtid!

    Daniel, vår älskade påg, nu är du hjärtligt välkommen hem! Ser fram emot att få hämta upp dig i Hässleholm!

    Till sist, men inte minst, ETT STORT TACK till befäl och lärare som har gjort denna resa möjlig för ungdomarna!

    Med varma kramar
    Mormor Gunnel o Bosse

  • Maria Lundeberg 4 februari 2014 18:25

    Hej Viktor L och alla på HMS Gladan! Jag vill TACKA för alla trevliga resebrev och de underbara bilderna. Att få möjlighet att ta del av detta har varit dagens höjdpunkt. Resebreven och bilderna har betytt mycket och gett oss en möjlighet att få “vara med” på er fantastiska resa! Tänk, att få uppleva det i verkligheten! Ett stort minne i all framtid! Det var nog väldigt fint att se när ni seglade in till kaj i Key West. Det måste ha känts väldigt "coolt". Nu är det inte länge tills du, Viktor är hemma och det ska bli helt sjukt fantastiskt underbart!!!
    Till sist, men inte minst, ETT STORT TACK till befäl och lärare som har gjort denna resa möjlig för ungdomarna! PussoKram mamma

  • Anette 5 februari 2014 10:19

    Njut de sista dagarna på Gladan...och Välkommen hem Adrian
    kramar faster Anette m. familj

  • Anette 5 februari 2014 10:21

    Njut de sista dagarna på Gladan Adrian och Välkommen hem
    Kram Faster Anette m. familj

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *