På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 140131

gladanochfalken

En dag på Gladan!

För er alla därhemma som följer era nära och kära tänkte jag nu köra en liten förklaring över hur en dag ombord till sjöss ser ut.

07.00
Pågående vakt purras ut(väcks) till tonerna av purrningsbandet, och med tunga steg och pust och stånk tar eleverna sig upp. Kockarna serverar kort därefter en superb frukost. Frukost klar, diskning där det verkar som alla diskade dagen innan och det är inte deras tur idag. Bingen bäddas och man gör sig klar för vaktförfångning.

08.00
Vaktförfångning, ena vakten går på den andra av och äter frukost och startar rengöringen inombords(vilket görs varje dag, utan klagomål). Pågående vakt förfångar poster och vaktens fria personer gör arbete enligt skepparen på däck. För fria vakten är det lite vila och eget arbete på schemat.

11.30
Ännu en gång har kockarna levererat fram en fantastisk lunch, och alla har gått hungriga sedan kl 10.00 då mat osen legat över däck sedan då. Så äntligen får man  chans att njuta av en härlig lunch(kockarna är mycket duktiga ombord, och maten som serveras kan inte annat än att beskrivas som fantastisk). Pågående vakt äter, diskar och gör sig redo för att gå på vakten igen.

12.15
Ännu en vaktförfångning, där samma byte sker som 4h innan, ena vakten går på andra av(nu när det är 3 vakter rullar schemat 1,2,3 annars är det styrbord- och babordsvakt).

13.30
Gemensam uppställning där vi går igenom lite navigation med läge fart m.m samt har nyhets uppläsning. Vi har även haft turen att nästan varje 13.30 uppställning fått lyssna på Svenssons teknikhörna då han är eldare(maskinelev) ombord så sprider han sina lärdomar och information vidare så här. Detta har blivit ett mycket trevligt inslag.

14.00
Dagens lektioner tar sin fart och eleverna fattar sina pennor och lyssnar med spända öron vad nyckelbesättning pratar om. Det är lektioner I alltifrån sjötermer, knopslagning, elevtamp till seglingteori m.m. Finns manga lektioner vi kan erbjuda ombord, och här finns en mycket bred kunskap och duktiga instruktörer som förmedlar detta.

15.00
Kaffe på däck och här brukar kockarna bakat något trevligt vilket alltid är ett trevligt inslag.

16.00
Vaktförfångning

17.10
Middag, åter igen har kockarna överträffat sig själva och serverar en underbar måltid(nu later detta kanske som det är en kock som skriver, men det är ett faktum att vi har mycket duktiga kockar både här ombord och i flottan).

18.00
Vaktförfångning, andra vakten uppbackning skaffning(middag).

20.00
Vaktförfångning, vakten som går på gör eldronden där de går över papperskorgar ordning och reda på alltifrån däck till trossbotten där de bor till styrbord- och babords rundhus(dusch & toaletter).

24.00
Vaktförfångning.

04.00
Vaktförfångning.

Nu har jag inte fått med riktigt alltid min ni har fått en bild över dagen ombord, tilläggas skall också att under vakterna är alla behjälpliga med segelsättning och vändingar.

Vi har précis lämnat Bahamas bakom oss och ger oss nu ut på sista etappen som skall ta oss från Nassau- Key West, man ser i många elevers ögon att nu är det nära sin egen säng, en mamma som sager till en att städa inte en skeppare m.m.
Vistelsen i Bahamas var mycket lyckad, vi hade mottagning ombord med ambassadörer från olika land samt svenske konsuln och fler gäster. Eleverna hade gjort ett jättearbete med att fixa i ordning båten och kockarna hade förberett snittar. Kvällen blev mycket lyckad och FC Thomas Falk var väldigt nöjd, eleverna skötte sig mycket bra och var bra ambassadörer för Gladan, flottan, Sverige och sig själva. Mycket imponerande att se elever som är 16-19 år växa med uppgiften och på bara några minuter bli varma i kläderna så man kan mingla runt och prata med t.ex. Kinas ambassador här i Bahamas.
Nu ikväll innan losskastning blev det också lite speciellet då vi skickade upp elever i vanten(klätterställningen ombord) och stalled upp snyggt med resten längs relingen. Allt för att det engelska örlogsfartyget bredvid oss skulle ha mottagning och en medlem ur den brittiska kungafamiljen skulle komma. Så när hon körde forbid i sin bil blåstes det givakt.
När vi sedan kastade loss så ställdes det upp vid reglingen igen när vi passerade britterna och denna gång satte vi bredfocken(vårt vikinga segel ombord) précis när vi var i höjd med dem. Mycket lyckad och trevlig manöver.

Självklart hade eleverna chans till permission i Bahamas och den spenderades på manga olika sätt, med allt i från strand besök till god mat till att hitta ett wifi.

Till slut vill jag återigen hälsa till er alla därhemma, er längtan över er nära och kära ombord är besvarad till 1000, och eleverna kämpar hart nu de sista dagarna.
Inte för att de inte vill komma hem, men de kommer tycka att de blir lite jobbigt att lämna vänner, lärare och Gladan. Men de har fått ett minne och en stor erfarenhet som de kan bära med sig i resten av livet. De har gjort stort intryck på oss ombord och vi hoppas av vi har gjort detsamma på dem. Vi tackar för lånat av dem.

På återseende
BloggO

Ps. Bilder kommer snart Ds.

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

8 kommentarer

  • Marie Klang 31 januari 2014 09:12

    Hej,
    Vilken upplevelse för våra ungdomar. Tror att att alla, vi föräldrar och anhöriga, är så tacksamma att de fått uppleva detta äventyr. En lära för livet!
    Ett stort tack till skolan och marinen, som möjliggjort detta.
    Marie o Mats

    ps. Kan det vara Jesper, som håller i teknikhörnan?

  • Laila o Anders 31 januari 2014 10:31

    Det har varit en fantastisk resa i dubbel bemärkelse för våra ungdomar:
    resan i sig och en bra (bästa) besättning som har tillfört mycket glädje, gemenskap och arbetslivserfarenhet.
    Stort tack och kram från oss

    Stolta föräldrar till 327 Ericsson Isokääntä

  • LiselottKirchberg 31 januari 2014 10:33

    Skeppohoj allesamman! Mycket givande att få en dag ombord på Gladan Tack. Ni är fantastiska vill jag lova. Skulle velat se Vikingaseglet i den manövern. Flott!!! Nu till min Älskade Nils; Jag är en äkta Mallgroda som har en Sailor som Du. Längtar o Älskar Dej Gossen!! Kramen mamman

  • christina larsson 31 januari 2014 10:39

    Jätteroligt att få läsa hur en dag ombord ser ut för er, och hur mycket ni har fått lära! Måste vara underbart o få gå på permission efter mkt slit o hårt arbete o dessutom på Bahamas!!! Det lät fantastiskt allt du berättade fredrik på en knagglig telefonlinje därifrån ! Ha nu en fortsatt bra o skön seglats tillbaka till Key West alla på Gladan!

  • Richard Köhler 31 januari 2014 10:55

    Vilken fantastisk upplevelse våra kära ungdomar har fått vara med om. Ett mine för livet som är svårslaget! Det är också underbart att läsa på vilket sätt ni I besättningen och skola känner för eleverna.
    På detta enkla sätt vill jag tacka besättningen, lärare och andra inblandade för allt ni gjort.och som gett våra ungdomar viktiga lärdomar I bade sjömanskap, ansvar och umgänge.
    Hälsningar till alla och en stor kram till Amanda.
    Det har varit tomt utan dig och jag längtar efter att vi träffas igen.

    Richard Köhler

  • Elin Jacobsson 31 januari 2014 16:13

    Hej igen Micke,
    Kul att läsa om hur era dagar ser ut, hoppas fler bilder kommer upp snart så man får se hur ni har det.
    Det är fortfarande snö här hemma och jag ska hem till Helena nu och bygga snögubbar och snöbaracker så vi kan ha snöbollskrig, synd du inte är hemma och kan vara med. Du får bygga lökbollar istället av all svett feån värmen där nere. Vi måsye åka pulka när jag kommer till dig förresten!!

    Det finns inte så mycket mer att säga eftersom vi pratade igår, jag blåser upp ballonger på tåget nu för Helena fyller år, du kan anteckna det om du vill.

    Jag älskar dig / Elin

  • Irina Zhuk 31 januari 2014 22:48

    Hej på Er alla på HMS Gladan! Med varm hjärta läser vi varje eras brev. Vilken fantastisk resa. Vad mycket vara barn har fått lära sig. Hur många nya erfarenheter och kunskaper. Vi är så stolta över vara ungdomar och tackar jättemycket besättningen och skola.
    Varmt kram till 242 Mikael Zhuk och till Er alla på Gladan från Mikaels föräldrar!!! Lycka till på vägen hem!
    P.S. Mikael njut och ha det roligt av de sista dagarna. Vi älskar och saknar dig!

  • Maria Lundeberg 1 februari 2014 02:19

    Hej Viktor och alla andra! Tack för ytterligare ett fantastiskt Resebrev. Der är dagens höjdpunkt när man kollar datorn om det har kommit något nytt från dig/er. Härligt att få en inblick i hur en dag ser ut! Det är ju ingen latmans-semester precis! Och det värmer verkligen i ett mamma-hjärta att veta att våra ungdomar blir så bra omhändertagna så jag kan passa på att tacka besättningen, lärare, kockarna och alla andra inblandade för allt ni har gjort och lärt våra ungdomar! Det är ju en makalös resa som dom kommer att minnas hela livet och en erfarenhet som är få förunnat! Jag måste oxå säga att jag blev så himla glad när jag öppnade posten! Tack Viktor för det fina telegrammet! Älskar dej <3 Men ha nu så himla kul och njut av den sista tiden! Det är tomt här men snart ses vi :) Kram kram mamma

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *