På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 131209

gladanochfalken

Nyrakade Flkd Alden som frälsarkranspost S Fagerberg och 4.O Saager skiftar till ordinarie flagga akter. Sånggruppen Frälsarkransarn pustarut efter sången på Sv Konsulatet. VO Flkd Olsen och Hamilton drar färdplanen för alla. VO Flkd Hamilton pekar var Bahamas ligger. Nyckelbesättningen lyssnar på Färdplanen Kmä Jonsson roar sig Flkd Zanderholm, Hultberg och Kaur revar. Flkd Uppstöm till rors. FL Hök hjälper Flkd Olsen. FC Schyllert och 3.O Levihn övervakar Flkd Hamiltons lättning Divisioner 1 och 3 Vakten

Resebrev HMS Gladan 2013-12-10

Skeppstid 01:00 UTC

Position: N20º29,5´ W066 º44,5´

Kurs: 301 º. Fart: 8 knop

Avstånd till Freeport, Bahamas: 700 nm

Väder: Klart väder
Förd segelsättning: Stormstor, revad Gaffelfock, revad stagfock samt stormklyvare.

 

Hej till alla er där hemma!

Klockan har passerat midnatt och ytterligare en dag till sjöss har passerat. Vi har för tillfället kurs och fart mot Bahamas och det är något vi alla ser framemot! Vem har inte någon gång tänkt tanken att Bahamas, dit skulle jag vilja åka. Men var sak har sin tid och först har vi ytterligare några dagar till sjöss framför oss.

Jag tänkte berätta lite om dagen som gått. Jag kan börja med dagens stora snackis som ägde rum runt lunchtid för den avgående vakten. Till saken hör att det som det skrivits i tidigare resebrev gungar och rullar en hel del under denna etapp av resan. På trossbotten, där kadetterna bor, satt som sagt en vakt och åt, vissa låg och vilade på britsarna som finns längs skotten och andra satt eller låg i godan ro och avnjöt en bok. Helt plötsligt hörs en smäll och en stor våg slår in i sidan av fartyget. Maten på borden fick fart av kraften och flög in i skotten tillsammans med tallrikar och bestick, kadetterna som låg på lovartsidan flög från britsarna och landade i skotten. så gjorde även de på läsidan som stod upp men med något kortare flygsträcka, vissa av trälådorna under bingarna slet sig och med et brak slog även de i skotten på andra sidan. Ungefär 3 sekunder efter smällen och allt ovan passerat kommer själva vågen, in genom storluckan (som är en stor lucka i taket av trossbotten som är belägen rakt ovanför borden) och landar på de redan ganska så förvånade kadetterna med et stort splasch!

Då kan man fråga sig, däck då? Hur gick det där?  Jo utkiken meddelade att hon fått klänga sig fast för kung och fosterland, de som bedrev arbeten på däck fick tag i de tampar som befann sig närmst att hänga i och enligt utsago blev det mycket blött på halvdäck!

Så vad kan man nu dra för slutsats efter att Kung Neptun gett oss sin egen variant av lektion i praktisk sjösurrning, jo att det räcker inte att sjösurra materielen utan även besättningen skulle behöva sjösurras! Och om vi på trossbotten om några dagar hittar bestick under bingarna så tillhör dessa 2a vakt!

(Tillägg till oroliga föräldrar, syskon, kompisar, flick- och pojkvänner är att allt gick bra.)

I övrigt flyter dagarna på och sakta men säkert tar vi oss mot vårt nästa stopp!

Hoppas att allt är väl med alla er där hemma!

Med vänliga och rullande hälsningar från den 1a vakten via Flkd Elsa Söderbäck

 

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

8 kommentarer

  • Melanie Lawrence 10 december 2013 16:33

    Ludvig: Fick ditt vykort idag, hjälp vad stilig du är! Härtat värker av stolthet. Hoppas du förstår att jag måste visa alla detta kort.. ;) familjen hälsar!
    Suttit på föreläsning under dagen och kikat ut genom fönstret och kollat hur svenska fanan vajjat i vinden, Nobeldagen till ära! Sen när jag kom hem och fick se dig stå framför örlogsflaggan på vykortet kändes det som en bra avrundning av dagen. Mycket svenska flaggor med andra ord. Snart kan vi säga att det bara är en vecka kvar tills vi syns! Puss från din mycket stolta flickvän.
    PS. Har kollat polstjärnan varje kväll och pussat Bailey från dig men hon fäller sådant nu så får bara massa päls i munnen.. Skynda dig hem så kan du pussa henne själv! Ds.

  • arne söderbäck 10 december 2013 19:55

    Men Elsa såg du inte vågen...??? Vilka snyggingar på fotot längst upp....kram

  • arne söderbäck 10 december 2013 20:04

    Men Elsa såg du inte vågen...??? Vilka snyggingar på fotot längst upp....kram ps vad är det i glaset?? apelsin juice??

  • Christina Hök 10 december 2013 20:30

    Hej, har just läst om incidenten. Vågornas kraft inger respekt och vi är glada att det avlöpte på ett bra sätt. Vet att säkerhetsnivån ombord är hög och det får ni nytta av när elementen visar sina muskler. Skönt att ni har god vind i seglen mot Bahamas. Lycka till!
    Igår var jag med Elisabeth och Lilian i Köpenhamn för att julhandla lite. Inspirerande och mysigt. Man inser vilken storstad Kphmn är för det krävdes en viss smidighet att ta sig fram i det folkhavet. All snön har smält och vi har plusgrader igen. Tänker mycket på Dig Madeleine och alla ni andra ombord. Stora kramar från Ma och Pa

  • katarina hultberg 10 december 2013 22:56

    Hej Juli! Vilket trevligt foto på Frälsarkransarna! Nu har vi fått blidväder och det vackra snötäcket smälter bort. Vi kom nyss hem från Linnéas pass, det var full fart och mycket folk. Jag fick ett dedikerat exemplar av Gunillas nya hundbok i dag, den blev så fin. Ha det gott! Kram, mamma och pappa

  • Solveig Bergström 10 december 2013 23:55

    Hej Helena och alla andra. Det är så roligt att läsa era brev och se alla bilder. Stor skillnad med både sol och regn. I min tanke är militärer grönklädda män som härjar runt i skogarna och äter ur snuskburkar....inte söta brunbrända vitklädda tjejer som sitter med vinglas i en soffa och just sjungit på ett konsulat i Karibien.
    När man läser hur det blåst och saker flyger runt undrar man hur det egentligen var på emigrantbåtarna förr där stora barnfamiljer trängdes under däck, och hur det är på flyktingbåtarna nu?? Jag är övertygad om att ni har det väldigt bra. Må så gott. Vi ses snart.

  • Carola Ax 11 december 2013 00:20

    Till Anton Sjödin:
    Halllå, det här inlägget gjorde mig inte särskilt lugn, se till att surra fast dig ordentligt för jag vill att du kommer hem hel och hållen.
    Nu börjar det bli svårt att sova utan dig och det börjar bli jobbigt att spela sinnesjuk 5 timmar om dagen och plugga sinnessjukdom hela dagarna utan att ha dig som kan ta tillbaka mig till verkligenheten, känner typ hur jag börjar bli dryg på riktigt , men snart är det över :P
    Tänker på dig väldigt mycket hela tiden och saknar dig massor!

    Jag vill även hälsa till alla ja känner på båten att de också får ta och surra fast sig ordentligt så att ingen ramlar i.

    Anton jag älskar dig massor, "snart" är du hemma!!! pusss

  • 1:e serg Alanen 11 december 2013 23:27

    Till flkd Söderbäck.
    Detta låter som en styrkedemostration av kung neptun och hans hov. Då ni alltid ska var på eran vakt då han har er under ständig uppsikt och vill testa er duglighet.
    Idag 11/12 har det varit examen för vår del. Så nu är det er vi väntar på. Sirius har fått en ny kompis då jag är uppe hos mor och far nu. Far mutar honom med stora mängder korv och det räcker med att han går mot kylskåpet så vet Sirius vad det handlar om. Han har även fått bekanta sig med snön igen då det finns mer här uppe än i Halmstad och han gillar det.
    Hoppas ni slipper fler styrkeprov från kung neptun och att ni får det bra på Bahamas :)

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *