På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 120216

gladanochfalken

Las Palmas

Resebrev

Hejsan Håkan, och resten av er! 😀

Efter att vi landat i Las Palmas med ett 1 timmars försenat flyg så var vi efter 30 min äntligen framme på Gladan! Då blev vi tilldelade tillfälliga bingar och fick en macka och flaska vatten på bussen. Några av oss fick inte sova hela natten utan de fick ha vaktpass under var sin timma på däck.

Dagen efter så blev vi väckta 07.30 och käkade frukost. Efter frukosten var det dags att mönstra på HMS Gladan, att klättra i riggen var det första man gjorde sedan gick man till fartygschefen och anmälde oss för tjänstgöring. De som inte klättrade gick direkt till FC, då blev man tilldelad skeppsnummer, station, binge och lite annat smått och gott. Vi gick ner till trossbotten och gjorde hemmastadda, packa upp väskor och bäddade bingarna. När detta var avklarat så hade vi ett antal lektioner om posterna ombord, segelbåtens riggar och segel, säkerheten ombord, och övning om fartygets övergivande m.m. Efter att detta var genomfört så fick babords vakt permission, medan styrbords vakt fick vara kvar ombord och stå vakt.

Idag började dagen med att vakna kl. 06.30 och äta frukost som vanligt. Sen fick vi utbildning i städning, sjötermer, tamparna på den station vi tillhör. Niklas Karlsson fyller år idag så vi sjöng för han medan han stod på storluckan, så stort grattis till honom! I nuvarande stund ligger vi till ankars utan för hamnen, vi gick dit klockan 17.00 där vi gick för maskin. Nu är alla mätta och goda efter kockarnas goda mat! Babord har ankarvakt och styrbord har ledigt där tiden spenderas till att lära sig tamparna eller sova ut. I morgon lättar vi ankaret och påbörjar våran träning med seglen. Här sitter vi i värmen med lite röda näsor och hälsar till er där hemma med kylan och frusna fötter och en helt speciell hälsning till Håkan! J

Skepp o hoj!

325 Caroline Eriksson

323 Christine Båfjord

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Cilla 17 februari 2012 11:14

    Jönköping har idag sol och -2. Segla ordentlig och försök låt bli att mata fiskarna.
    //Johannas mamma

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *