Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 190511

HMS Falken

Land i sikte!

Det kunde vi idag höra från utkiken runt klockan sju på kvällen. Vi har äntligen tagit oss över Biscaya! Med Frankrike framför oss och täckning på våra telefoner igen så är stämningen mycket god när vi nu närmar oss engelska kanalen. Med en vindstyrka på 5 m/s och en fart på tre knop så rör vi oss sakta men säkert genom natten och vi har nu följe av fåglar istället för delfiner. Natten är helt stjärnklar och havet så fridfullt att det är svårt att föreställa sig hur hemskt vädret var den första dagen på vår resa.

Under dagen har vi haft mycket tid till att själva repetera olika knopar samt att plugga på alla olika tampar på fartygets olika stationer inför måndagens fruktade tampförhör.
Men vi har också legat på däck och ätit glass medan vi lyssnat till de ljuva tonerna från en av skepparnas munspel. Under dagens 13:30 möte var det även några personer som fick ta emot personliga hälsningar som nära och kära lämnat här på bloggen vilket var mycket uppskattat, så fortsätt gärna med det!

Men även om det är varmt och glassigt på dagarna så är nätterna förrädiskt kalla. Så nu ska jag pälsa på mig mina tre jackor och bege mig ut på däck igen för de sista två timmarna på min vakt innan jag får krypa ner i min koj igen.

//222 Nygren

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

2 kommentarer

 • Telekrigarna 12 maj 2019 13:02

  Hallå sambandare! Vi är glada att höra att även ni fick uppleva sjösjukan. Hoppas ni tog en resorb och nu kan njuta lika mycket som vi gjorde. Vi saknar att få vara där så hoppas ni tar vara på all tid ni får!
  Kramar från telekrigarna

 • Ulrica 12 maj 2019 19:08

  Världens mest uppdaterade mamma såg bloggen nu! Men vad härligt att ta del av er resa och bilderna. Här är mamman som helt klart lever genom sin dotters äventyr ;) Vilken fantastisk resa och bilder.
  Jag tror dom flesta av er redan nu har förflyttat era referensramar när det kommer till fysiska utmaningar både beträffande sömnbrist och att kanske inte få behålla maten. Bra jobbat!
  Kramar mamma Wahlström

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *