På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 190323

HMS Falken

Jag måste börja med att säga vilken händelserik dag det har varit! Mycket nytt och en del repetition. Dagen började som vanligt med den traditionella purrningen och efter frukost var det bara att sätta igång med dagens verksamhet. Förtöjningsövning och fotografering har stått på schemat idag och vi fick vara med om något unikt som inte förekommer ofta på Falken, en så kallad akterförtöjning då man släpper ner båda ankarna i vattnet och förtöjer aktern mot kajen. Som att backa in i en parkeringsficka fast snäppet mer komplicerat och häftigare.
Efter det blev det ett snabbt men noggrant rengörande av däck så att allt såg snyggt ut. Det var dags att ta foto på vår unika ankring. Drönaren sattes igång och surrade omkring våra huvuden högt över skeppet allt medan vi ställde upp oss i olika positioner på båten. Sedan blev vi släppta för lite rast. Nar vi sedan skulle lämna Santa Cruz fick vi reda på att vi skulle få vara med om något lite ovanligt ännu en gång.
Eftersom vinden blåste på från rätt riktning och hamnen var vid och öppen bestämdes det att vi skulle segla ut ur hamn, något som inte händer så ofta tydligen. Alla var taggade och väntade på order för att starta igång det hela. Vi hissade gaffelfocken och stagfocken först och sedan gled vi ut mot öppet vatten. Solen började nu dra sig tillbaka för dagen och stjärnorna började vakna. Det skulle bli nattsegling. Något som skulle bli nytt för oss alla och möttes med förväntan och nyfikenhet. Första vakten gick på och det var bara att fortsätta samma rutiner som vi brukar göra på dagen till sjöss, enda skillnaden är att det nu var mörkt ute. Dock har vi månen som mjukt lyser upp däcket för oss. Nu är det bara att segla tillbaka samma rutt som vi seglade hit och om någon dag till förväntas vi åter vara tillbaka i Las Palmas. Vilket äventyr!

Ett inlägg med drönarens bilder och filmer kommer läggas upp i snar framtid. Vill man redan nu se ett klipp från flygningen går detta att göra på vår instagram, gladanochfalken.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

3 kommentarer

  • Håkan Gustafsson 24 mars 2019 19:35

    Sitter nu på hotellbalkongen i Amadores på GC och ser en bekant siluett. Är ni här nere och seglar? Själv var jag påmönstrad som toppgast en svinkall maj månad 1983!
    Men det var en vacker syn från balkongen! Vart tar ni vägen nu?

  • Håkan Gustafsson 24 mars 2019 19:38

    Såg er från hotellbalkongen i Amadores. Vackert så det förslår!!!
    Själv var jag påmönstrad som toppgast en svinkall maj månad 1983.
    Vart tar ni vägen nu?

    • Linus Grann Håkan Gustafsson 25 mars 2019 04:53

      Vi rör oss mot Las Palmas där vi skall byta elevgäng. Därefter rör vi oss mot svergie med första stopp Vigo. Sailplan finns på bloggen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *