På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 190321

HMS Falken

Det är mitt i natten, jag sitter vakt och skriver detta till ljudet från havets lugnande vågor runt Falken och mina kamraters djupa andetag från trossbotten. Ovanför mig finns endast nattens mörker och i fjärran ljudet från fartyg som dansar ikapp med varandra i hamnen. Alla som någonsin legat till kajs och suttit vakt kan nog förnimma hur det låter och känns.

Dagen startade som vanligt med fötterna på durken med Creedence och ” Summer of ’69” spelandes skrovligt i fartygets högtalare. Efter frukost och ordinarie rengöring av däck och trossbotten så lättade vi ankar och gav oss ut på resans andra längre seglats, denna gång från Gran Canarias södra kust till kurs nordnordväst mot Teneriffa.

Segel sattes, tampar drogs i och skratten ekade över Atlanten när vi gemensamt förberedde fartyget för vindens krafter. Nu, någon dag in i utbildningen, börjar man allt mer förstå tamparnas namn samt funktion och ser hur dessa bildar små kugghjul i skeppets komplexa maskineri. Seglingen gick mer än väl och med strålande solsken stod många av oss i backen och följde glatt med i fartygets kamp mot vågorna i 20 graders lutning. Detta resulterade i många ombyten efter återkommande kallduschar, innan vi förstod (eller kanske ville förstå) vikten av att hålla sig torr till sjöss.

Väl in till hamn fick vi lära oss mer om komplexiteten av att lägga till ett skepp som Falken och hur varje litet beslut påverkar fartyget. Trots uppgiftens komplexitet måste jag ändå erkänna att jag är stolt över hur vi la till. Att besättningen bestod utav nybörjare tror jag ingen på kajen tänkte på.

För oss innebär detta resans första landpermission, fyra dagar efter vi gick till havs. För egen del längtade jag snabbt tillbaks till fartygets vaggande, då kroppen vid detta laget vant sig mer med att marken rör sig än står fast. Därför känns det nu ändå ganska bra att sitta här på däck och skriva dessa ord mitt i natten, lyssnandes till hamnens ljud, vaggandes i takt med havets vågor.

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *