Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 180517

Linus Grann

Färden söderut längs den vackra västkusten forsätter för HMS Falken. Efter en natt under Carlstens fästnings trygga beskydd så kastade vi loss från Marstrands kaj på måndag morgon med hissade segel och lät vinden föra oss ut till havs. Kursen styrdes mot Öckerö för att senare på dagen lägga till på Ö-varvet för att ordna med bland annat ribben och plocka ombord åror till skeppsbåten. Medans fartyget pysslades om på varvet så sysselsatte sig elevskaran med att utnyttja tiden till lite fysisk träning i det fina vädret.

Vi har varit välsignade med ett strålande väder, så till den milda grad att vi under tisdagen behövde sända en expedition till Göteborgs garnison för att bunkra upp på solkräm. Jag fick tillsammans med en kamrat möjliget att följa med denna expedition, utöver att införskaffa solkräm så fick vi även besöka 17de Bevakningsbåtskompaniet från Amfibieregementet som finns stationerade på garnisonen.
Väl tillbaka på fartyget så genomfördes losskastnings- och förtöjningsövningar. Under övningarna så fick några lyckligt lottade elever öva på att gå som VO under handledning från befälen. Jag fick prova att leda en av losskastningarna, något som var mycket lärorikt.
Efter slutförda övningar så gick Falken söderut genom Göteborgs södra skärgård för att fortsätta längs Onsalahalvön där vi ankrade för natten vid dess södra spets.

Under onsdagen så lättade vi ankar och satte kurs ut mot ön Nidingen som ligger utanför Onsalahalvön. Nidingen består till skillnad från många öar längs västkusten inte av berg utan är en ändmorän, den bildades av glaciala avlagringar när isen drog sig tillbaka under slutet av förra istiden. Ön var länge en fara för sjöfarten längs kusten och på den tiden då området fortfarande var danskt så upprättades ett fyrbåk på ön. Med tiden och teknikutvecklingen så ersattes fyrbåken med två ståtliga svenska fyrtorn i sten under 1800-talet som fortfarande står kvar, de ersattes dock under 1940-talet av en modernare fyr som fortfarande är i drift.
Utöver fyrar är ön hem till en massa fåglar och tidvis tillhörande fågelskådare, Nidingen är den enda häckningsplatsen i Sverige för den tretåiga måsen. Medans vi gjorde man över bord övningar med Falken så fick de elever som inte övade möjlighet att sätta sina fötter på Nidingen och med egna ögon se både fyrar och tretåig mås. Det är en synnerligen vacker ö med en alldeles strålande utsikt uppifrån ett av fyrtornen. Med öbesök och övning genomförda så sattes kurs mot Varberg där fartygen förtöjde i åsynen av ytterligare en fästning, denna gång Varbergs fästning.

Med det så blir det ett passande avslut på detta resebrev som gått från fästning till fästning längs Sveriges vackraste kust.

 

Hälsningar

Adrian

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *