På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 170412

HMS Falken

Första dygnet på HMS Falken

Nu börjar bloggandet av oss Bernadotteelever. Hoppas ni ser fram emot att läsa om hur vi har det här! Idag skriver Nikola Esbjörnsson och Linnea Ljunggren!

Den första dagen startade kl 05:20. Vi satt på flyget i många timmar och alla längtade fram. Framme vid Kanarieöarna så fick vi en buss alldeles för oss själva. Detta utnyttjade vi, tyvärr. Hög musik och bankade i golvet fick busschauffören på dåligt humör. Men så fort vi såg detta så ändrade vi på oss och skärpte till oss. Klantigt men kanske inte så konstigt efter 8 timmars stillasittande. Det var också en ”wake up call”. Efter detta så kom vi fram till båten och direkt blev varenda mage hos oss elever full av fjärilar.

Det första vi skulle göra var att klättra upp i masttopparna som är väldigt höga där uppifrån. Men alla klarade det! Trots tomma magar eftersom att flygplanet inte ville servera gratis mat, vilket jag  har svårt för, haha. Utmaning nummer två var att få in ungefär 20-25 kg packning i två små lådor. Tänk er två st stora skokartonger. Alla sa att det var omöjligt och kört, men efter en stunds pressande och suckande så fick det plats.  Nu dag 3 så startar seglingen efter två dagar där vi legat till kaj och svajankrat. Det ska bli skönt att få in rutiner och lära sig sina uppgifter. Snart ska jag lämna över  tangentbordet till Ljunggren, men först vill jag säga att alla här ombord har tagit hand om oss väl och det tackar jag/vi stort för. Sedan ska jag påminna er nära och kära att ni kan skicka meddelandet hit till bloggen som kommer att nå oss elever. Saknar er där hemma och vi ses snart! Föresten vill jag berätta en sak innan jag ska lämna över.  Jag och Oliver Ljungberg stod igår på båten och skrattade åt resten som smörjde in sig med solkräm. Det är ju lite överdrivet kan man tycka. Men nej nej. Idag står jag och Ljungberg, röda som tomater i hela ansiktet och armarna. Vi får skylla oss själva och göra om och göra rätt! Tack för mig! // 232 Esbjörnsson

Som ni läste tidigare fick vi klättra i master det första det vi gjorde ombord, och det var en upplevelse utan dess like. När man stod där, redo att klättra, var man inte kaxig. Jag började klättra, och det gick bra, men nervositeten steg för varje centimeter. Sista biten kan vara lite knepig då man ska klättra utför, alltså på en liten hal stege som lutar ut. Jag ska inte ljuga, jag var riktigt rädd, men jag tänkte att ge upp inte var ett alternativ. När man ska ner blir det tvärtom, då står man på ett plattform högt upp och det känns som om man ska ta ett steg rakt ut i luften. Men det finns en stege som tur är. Nedklättringen gick bra, och jag klarade masten. Dock återstår stormasten, den lite högre. Jag kände redan på andra masten att det gick lättare, och det var betryggande att det alltid stod skeppare i masten. Även den klarade jag och sedan var det dags att anmäla sig för tjänstgöring ombord hos fartygschefen. De gav mig ett val, bli stortoppsgast eller annan befattning. Blev riktigt förvånad, då jag varit så rädd. Det slutade med att jag blev stortoppsgast, alltså jobba uppe i masten.  Nu är jag nöjd och nervös. Nu blev det mycket mast här, men överlag är jag väldigt nöjd med resan hittills. Jag tycker om rutinerna och livet ombord. Det är lite annorlunda, men jag gillar det. Precis som Esbjörnsson, saknar jag er där hemma och ni får gärna skicka en hälsning. // 242 Ljunggren

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

12 kommentarer

  • Ulrika Ljunggren 12 april 2017 10:47

    Wow! Vilken start på resan. Det kommer att bli väldigt roligt att följa er här. Modigt att vara uppe i masten, måste vara en härlig känsla. Lycka till med seglingen nu.

  • Annica Granath 12 april 2017 11:11

    Wow vilket äventyr ni får vara med om! Lycka till allihopa och ha det jättekul! Många kramar speciellt till Sebastian "Basse" Pauli!

  • Lena Alfredson 12 april 2017 11:22

    Lycka till allihopa!

  • Magdalena Ljungberg 12 april 2017 12:19

    Hej på er!! Kul att ni startat upp att skriva blogg direkt. Om någon behöver har mamsen packat ner 2 st tuber faktor 30 för barn i Oliver Ljungbergs packning eftersom han nu inte verkar behöva dem. Eller tvångsinsmörjning .
    Hoppas er resa blir makalöst rolig och lärorik. Ni som är där kommer ha ett gemensamt minne för resten av ert liv. För er vetskap så är det snöblandad nederbörd idag och det var -3 imorse så ja avundsjuk på värmen är vi allt. Håll i ratten och hatten nu, bada, slit och borsta tänderna ibland! Ni är fantastiska som lyckats ta er hit. Och största kramen till Oliver Ljungberg älskar dig?? Kram Magdalena och co

  • Helena 12 april 2017 14:51

    Hej på er fina Bernadotteelever! Ta väl hand om er och njut av seglatsen. Vi kommer följa er resa från skolan och jag önskar att jag kunde klona mig och vara med.
    Må så gott!
    /Rektor Helena

  • Boel Stier 12 april 2017 15:55

    Vad kul att läsa! Tack för rapporten Nikola och ha en g-r-y-m resa

  • Erik Esbjörnsson 12 april 2017 15:57

    Sjukt avundsjuk och skärper mig för att inte bli personlig och känslosam på en öppen blogg:). Sköt om er alla, ni kommer lära er massor om sjömanskap o livet i stort. Blogga ofta och med mycket bilder!
    / Erik Esbjörnsson

    • John Samuelsson Erik Esbjörnsson 13 april 2017 13:59

      Hej!

      Bloggansvarig här, john Samuelsson... Bloggen är låst så ingen kommer se öppet vad man skriver. Skriver man *PRIVAT* innan texten så får han medd privat- MVh Blogg Samuelsosn

  • Per Ljunggren 12 april 2017 20:16

    Hellre vara nöjd och nervös än missnöjd och bekväm

    Kram

  • Maria Joshua 12 april 2017 22:33

    Vilken tur att solkräm finns att tillgå för de som glömde tänka på det :/. Kul med inlägg redan från start, det uppskattas verkligen! Ni ser ut att trivas och vi här hemma är nog ganska så avundsjuka, på värmen åtminstone :). Fråga gärna Elliot om han gillar sin "maskot".. Kram till er alla!

  • Mia Ewertz 13 april 2017 05:15

    Lycka till allihopa! Hoppas att ni slipper bli sjösjuka!

  • Paola Costa 13 april 2017 09:43

    Bra att alla klarade masten, modigt och mentalt stärkande. Härliga utmaningar och fantastiska upplevelser. Hejar på er alla. Stor kram till er alla och framför allt Zazza.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *