På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 170413

HMS Falken

Dagen vi lossade ankare

 

På morgonen den 12 april drog vi upp vårt ankare och satte vår kurs mot Vildöarna. Dagen var fylld med blandade känslor och humör, negativa såsom positiva. Det har idag bara blåsigt 2-3 m/s vilket har gjort att vi under dagen inte haft möjlighet att segla utan vi har istället tagit oss fram via motorn vi har på båten. När det kommer till vädret har vi haft skinande sol, temperaturen runt 23 grader och en himmel utan moln. Trots att det har lutat och gungat så har alla fått möjligheten att bevittna delfiner i havet vilket livade upp stämningen. Vi har nu också fått uppleva att sitta på post vilket innebär att man som individ blir placerad på positioner på båten som finns för att hålla oss säkra och för att ta oss framåt. Alla ombord har nu också fått uppleva en natt ombord vilket inkluderar att sova i ett varmt, kvavt och gungande rum.

Nu sitter vi här mitt i natten, klockan nyss slagen 00.30 i en gungande hytt och skriver av oss, här kan ni läsa om hur jag själv känner nu när vi lättat ankar. Enligt mig själv så är detta otroligt spännande men även väldigt krävande. Jag har aldrig upplevt sjösjuka vilket gjorde detta svårt för mig men man ska enligt besättningen ha vant sig inom ungefär 48 timmar så det är bara att vänta ut och hoppas på det bästa. Vädret har som vi tog upp varit fint och solen har gassat på oss alla vilket har gjort att många av oss fått fina brännor att hålla koll på. Jag har lätt för att bli väldigt bränd och denna gång var inget undantag, mitt namn idag har varit kräftan så då förstår ni ungefär hur bränd jag blivit. Jag och de andra har nu lärt oss att solkrämen är vår nya bästa vän.  Att sova var lite av en utmaning det med, i det kvava, mörka rummet där vi alla sover gungar det något otroligt och att inte kunna se ut när man börjar må dåligt hjälpte inte en att må bättre. Men trots detta så skulle jag inte vilja åka hem då detta är något som jag längtat efter så länge och lite illamående och solbränna kan inte stoppa mig. Lärdomen som vi får i hur vi ska tänka och hantera denna situation och i hur vi ska utföra allt är svårt men otroligt bra. Det gäller att hålla sig alert och pigg, följa order och försöka hålla humöret uppe. Och detta tror jag absolut att vi kommer ha användning för senare i livet. Det roligaste hittills enligt mig var när vi såg delfinerna då jag aldrig tidigare sett dem i sitt egna revir på detta vis. Det var riktigt coolt. Men mina tankar generellt hittills är att ja jag mår dåligt nu men det går över. Denna segling har redan gett mig nya banor att tänka i och att denna resa lär jag aldrig glömma, och det vill jag inte heller.

//402 Mathilda Hallberg

En upplevelse som jag aldrig kommer glömma. Så beskriver jag denna resa för mig själv då den är otroligt ansträngande med lite sömn men också otroligt lärorik och fantastisk. Jag har idag stått min första post vilket var frälsarkranspost, det man gör då är att hålla utkik ifall någon på båten skulle falla över bord. Jag har också fått styra skeppet vilket var en extremt rolig upplevelse men också skrämmande då man har ansvar för hela båtens kurs. Själv har jag inte drabbats av sjösjuka än men jag har dock drabbats av solen. Som många andra på båten tog man chansen att njuta av solen men jag gjorde det för länge så nu är man solbränd på armar, axlar och ansiktet. Medan jag skriver detta glider vi på atlanten med en klar himmel som visar många fler stjärnor än i Sverige och trots att jag är trött så njuter jag av den klara himmeln, ljudet av vågorna och möjligheten att vara där jag är

// 422 Elliot Joshua

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

3 kommentarer

  • Erik Esbjörnsson 13 april 2017 16:13

    Fina texter o bilder även dag två på havet! Ha tålamod med varandra även när det är tufft. Några extra kramar till Nikola, Boss o Jannis ( men egentligen till hela gruppen, det är bara det att jag inte känner er:) )

  • Gitte Leonhardt 13 april 2017 18:27

    Underbar läsning och fantastiska bilder på era inlägg. Dagens höjdpunkt är HMS Falkens blogg! Glad Påsk till er och en extra stor kram till sonen Alexander från oss :-)

  • Magdalena 14 april 2017 06:52

    Håller tummarna för att vädergudarna blåser upp sig så ni får segla snart.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *